• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.12.2020

22:12

SAMO U VIKEND IZDANJU INFORMERA! Veliki poklon dodatak o Hramu Svetog Save na Vračaru! Podizanje kupole jedan od najvećih poduhvata graditelja hrama!

Beograd

SAMO U VIKEND IZDANJU INFORMERA! Veliki poklon dodatak o Hramu Svetog Save na Vračaru! Podizanje kupole jedan od najvećih poduhvata graditelja hrama!

Podeli vest

Brojne nedaće pratile su punih 124 godina izgradnju hrama posvećenom našem najvećem svetitelju Svetom Savi, ali narod i sveštenstvo, uprkos svemu, nikada nisu odustali

Jedan od najvećih podviga graditelja hrama bilo je podizanje glavne kupole, teške čak 4.000 tona.Uz pomoć specijalne elektrohidraulične opreme  i uz poseban kompjuterski sitem praénja celog procesa, kupola je podignuta na 40 metara visine i postavljena na vrh hrama za samo 20 dana. Te 1989. godine domaći mediji su preneli: "Beograd je konačno dobio svoj krst i svoj krov"

SAMO U VIKEND IZDANJU INFORMERA! Veliki poklon dodatak o Hramu Svetog Save na Vračaru! Mozaik hrama površine 15.000 kvadratnih metara zvanično je najveći mozaik na svetu!

Kupola Hrama Svetog Save urađena je po uzoru na onu u crkvi Svetog Marka u Veneciji, a oslikano je Vaskrsenje Hristovo. Unutrašnji prečnik kupole je 30.9 metara. Iako je prečnik mogao biti nekoliko metara duži, ove dimenzije su ostavljene iz poštovanja prema Aja Sofiji , gde je unutrašnji prečnik kupole 31 metar.

SAMO U VIKEND IZDANJU INFORMERA! Veliki poklon dodatak o Hramu Svetog Save na Vračaru! Za vreme Drugog svetskog rata nacisti su u hramu držali svoja vozila!

Opširnije o ovim temam čitajte u štampanom vikend izdanju dnevnog lista Informer ove subote


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set