• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs / Informer

27.01.2021

11:44

SRBIJA SE OKREĆE SVOJOJ ISTORIJI I KORENIMA! Vesić: Spomenik beleži četiri scene iz života Stefana Nemanje!

Beograd

SRBIJA SE OKREĆE SVOJOJ ISTORIJI I KORENIMA! Vesić: Spomenik beleži četiri scene iz života Stefana Nemanje!

Podeli vest

Pokazali smo kako možemo, između starog i novog, da napravimo jednu novu vrednost za Beograd, rekao je za Novo jutro televizije Pink, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

Vesić je rekao da je veoma ponosan i srećan što mu je Bog dao tu priliku da učestvuje u ovom istorijskom poduhvatu.

- Srbija je danas dobila spomenik Stefanu Nemanji nakon osam vekova. I ne samo da je dobila spomenik, već je Stefan Nemanja toliko važna ličnost u našoj istoriji, da je bilo neophodno napraviti jedan kompleks, koji on sada čini zajedno sa Savskim trgom - rekao je Vesić.

Kako kaže, Savski trg je radio španski arhitektonski tim iz Madrida, koji je dodaje, jedan od najboljih u Evropi.

Foto: Beoinfo

Spomenik Stefanu Nemanji

- Na ovaj način smo pokazali kako možemo, između starog i novog, da napravimo jednu novu vrednost za Beograd. Ovaj trg ima oko 20 hiljada kvadrata, najveća je pešačka zona sa 250 novih stabala - rekao je Vesić.

Ističe da se spomenik nalazi u sredini Trga i da je visok 23 metara i težak 80 tona.

- Ovo je jedan od retkih spomenika u svetu koji nema monolitni postulat kao i mnogi drugi spomenici, već se Stefan Nemanja nalazi na razbijenom vizantijskom šlemu iz koga izlazi žezlo Svetoga Save, njegovog sina i prvog srpskog arhiepiskopa - rekao je Vesić.

Kako kaže, unutra se nalaze četiri scene iz života Stefana Nemanje, koji predstavljaju istoriju Srbije.

Foto: Printscreen Pink

Goran Vesić

- Ovo je spomenik vladaru Srbije, a ne monahu, i zato on drži mač u svojoj ruci - ističe Vesić.

Dodaje da kada se pogleda samo žezlo možemo videti da su tu dve crkve, Studenica i Hilandar.

- Posebnu snagu spomeniku daje efekat beskonačnosti sa ogledalima, gde možemo da vidimo kao poruku koliko je važno i aktuelno to što je on uradio za Srbiju - rekao je Vesić.

Ističe da je podizanje ovog spomenika jedan od najvećih trenutaka u istoriji Srbije i dokaz da se Srbija okreće svojoj istoriji i korenima, kao i da poštuje svoje vladare.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set