• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2021

19:58

/FOTO/VIDEO/ SVEČANO OTKRIVEN SPOMENIK STEFANU NEMANJI! Vučić: Nemanja i Sveti Sava su sidro i krst srpskog naroda, NIKADA I NIKO IH NEĆE SKLONITI sa mesta i iz naših srca gde su ZAUVEK POSTAVLJENI!

Beograd

/FOTO/VIDEO/ SVEČANO OTKRIVEN SPOMENIK STEFANU NEMANJI! Vučić: Nemanja i Sveti Sava su sidro i krst srpskog naroda, NIKADA I NIKO IH NEĆE SKLONITI sa mesta i iz naših srca gde su ZAUVEK POSTAVLJENI!

Podeli vest

Na Savskom trgu večeras je svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji

20.30 - Prisutinma se obraća predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Printscreen

- Poštovani predsedvajući Predsedništva BiH gospodine Dodik, poštoivani predsednici Vlada Republike Srbije i Republike Srpske, vaša sveštenstva, dragi gosti i dragi narode, pre nego što počnem samo jednu rečenicu da kažem danas smo bez našeh patrijarha Irineja i želim da mu kažem "Hvala" za sve što je uradio za naš narod. Trudili smo se da našu Srbiju izgradimo i popravimo u poslednjih 8 godina - rekao je na početku Vučić.

 

 

Foto: Printscreen

- Stati ovde pred spomenikom Stefana Nemanje znači svojevrsno pokajanje. Na Hilandaru i dan danas niče loza sa mesta na kojem je Stefan Nemanja bio prvobitno sahranjen. Ta loza treba da nam govori koliko je važno imati koren, ime i prezime - dodao je predsednik.

- Smatram da će Savski trg sa spomenikom Stefanu Nemanji biti jedno od najlepših mesta u Srbiji.

20.21 - Prisutnima se obraća Milorad Dodik

Foto: Printscreen

- Uvaženi predsedniče Republike Srbije Aleksandre Vučiću, uvaženi ministri, vaša sveštenstva, braćo i sestre, svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa što pripadam srpskom narodu. Danas sam posebno ponosan što delim sa vama ovaj veličanstven momenat - rekao je Dodik.

20.19 - Glumac Nebojša Kundačina kao Stefan nemanja

Foto: Printscreen

20:13 - Vitezovi dočekuju Stefana Nemanju

Grupa mladića u viteškim oklopima i sa srednjevekovnim instrumentima uz muziku dočekuje velikog župana Stefana Nemanju, kog će otelotvoriti glumac Nebojša Kundačina.

 

Foto: Printscreen

20.00 - Počelo otkrivanje spomenika

Foto: Printscreen

Na samom početku ceremonije Hor je otpevao himnu Republike Srbije, a nakon toga prikazan je film o Stefanu Nemanji

19.45 - Stigao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Nakon intoniranja himne Srbije biće prikazan film, i počeće kulturno-umetnički program. Posle toga će se obratiti predsednik Aleksandar Vučić i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

19.00 - Građani se već okupljaju

Građani su već počeli da se okupljaju ispred spomenika i čekaju početak svečane ceremonije koji je zakazan za 20 časova 

 

Foto: Printscreen youtube

Građani se već okupljaju ispred spomenika

Ovim činom Srbija se posle 822 godine od njegove smrti konačno odužila svome rodonačelniku.

Činjenice o spomeniku

Spomenik je visok 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje, težak oko 68 tona, a postament predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom, jer su oko žezla spomenika montirani fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje. Spomenik je napravljen u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman u delovima. Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SNS DEMONOKRATIJA

pre 3 godine

Već vidim botove kako kliču : -AVAV, mi te volimo! -

Glina

pre 3 godine

Ovo je trebao biti spomenik dr. Franji Tuđmanu zato šta je posle 4g velikosrpskog genocida dozvolio 95g da u kolonama iz RH ode živih i zdravih 220.00 srpskih civla i 6000 zarobljenih agresora koji mu potpisali predaju 8.8.95g u Glini posebno ako znamo kako je Tito rešio one 45g? Znači taj spomenik krivoustom ima 226.000 razloga u ljudskim životima da se digne a ovaj?

Slavica

pre 3 godine

Podizanjem spomenika Stefanu Nemanji ispravljena je viševekovna nepravda prema lozi koja je oblikovala srpski identitet.

Mirko

pre 3 godine

Sada je jasno zašto predsednik Aleksandar Vučić uživa toliku podršku u narodu. Nakon stotinu godina od početka izgradnje, završen je Hram Svetog Save, a nakon 800 godina podignut spomenik Rastkovom ocu, Stefanu Nemanji. I to sve za vreme vladavine Vučića.

Sava

pre 3 godine

Vlast na celu sa A.V., baca novac gradjana SRBIJE na spomenike , dok na jugu SRBIJE deca nemaju VRTICE , SRAMOTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sara

pre 3 godine

Bravo, divna svecanost. Stefan Nemanja je to zasluzio...

petra

pre 3 godine

Da bi očuvali istoriju našeg naroda, zarad budućih generacija, Beogradu je bio potreban jedan ovakav veličanstven spomenik, stvaraoca srpske države, naše istorije.

Andrijana

pre 3 godine

Večerašnja ceremonija i svečanost povodom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji svakako znači svima i ispunjava srca svih Srba ionoga što nam spomenik znači.

Vanja

pre 3 godine

Spomenik je velicanstven, kao sto je to i nas glavni grad. Sve se lepo uklopilo i spomenik velikom Stefanu Nemanji ce biti jos jedan od simbola Beograda.

Dunja

pre 3 godine

Stefan Nemana simbol snage, ujedinjenja i napretka, danas je tako i ujedinio sve i okupio na svečano otvaranje trga i otkrivanje spomenika odignutog u njegovu čast!

Mirka

pre 3 godine

Negujmo kulturu, negujmo veru i naše Pravoslavlje, to nas je uvek čuvalo isačuvalo, pa tako neka bude i u budućnosti!

ivanka

pre 3 godine

Velelepna gradjevina, bice nov simbol Beograda! Samo neka se gradi

zoran

pre 3 godine

Naravno da je ponosan - što je "težak" 500 mil KM i što mu je RS privatna prćija..biznismen i tajkun..

Vera

pre 3 godine

Znate, jako je interesantno to, da sa jedne strane rimski Papa uporno i naivno radi na pomirenju i ujedinjenju Hrišćana kako su bili do 11veka, a sa druge strene Srbi dižu najveći spomenik u državi, čoveku koji je bio prvi i najveći Papin podanik u srpskom narodu u celoj istoriji? Ne samo to, nego je Hrvat i to kršten po katoličkom obredu 1113g u Podgorici, iako je tada Crkva već bila podeljena, kraljevina Duklja je još bila katolička... Zato je on najbolji primer Srbima o prodanoj veri za večeru Vizantiji.... https://hr.wikipedia.org/wiki/Stefan_Nemanja

Saradžogla

pre 3 godine

Са сузама у очима гледам пренос откривања споменика а говорници босански срби?Стотинак метара даље ка Славији статуа најгорег босанског србина по имену гаврило.Презиме му чеко надимак принцип.СТОП БОСАНИЗАЦИЈИ СРБИЈЕ!

Ivana

pre 3 godine

Kada su Nemanjici vladali escajg nam je bio od zlata, mnoge civilizacije i kulture nisu postojale.

Lela

pre 3 godine

Meni lepo izgleda,mislim da je Brograd dobio jod jedno obelezije

Lazni bot

pre 3 godine

Sad ako neko pita zasto se vugli narod da tapse kad je zabrana okupljnja,sad ako neko pita koliko to košta,sad ako neko pita zasto se Dodik dovuce da govori za svaki Vucicev hir... taj stvarno nije normalan

Ivana

pre 3 godine

Sve ono sto smo danas i vekovima unazad dugujemo Nemanjicima i Stefanu Nemanji. Najvise od svih zasluzuje ovakvu cast u prestonici, u srcu Srbije.

Marko

pre 3 godine

Nasi preci mogu sada da pocivaju u miru rodonacelnik srpske drzavnosti je dobio svoj impozantan spomenik koji je zasluzio da se mnogo ranije nadje u ovakvom formatu. Za ovakav poduhvat nasa pokoljenja treba prevashodno da budu zahvalna.

Una

pre 3 godine

Danas sam toliko ponosna na svoju državu! Ovaj spomenik je naša istorija, kultura, tradicija.

nedeljko

pre 3 godine

Ujedinio nas je nekada, ujedinio nas je i danas. Zasluzio je da dobije ovakav velelepni spomenik, kao znak zahvalnosti, on je stvorio Srbije. Ne smemo zaboraviti nasu istoriju!

Aco sine ti si bolestan

pre 3 godine

Jel' spomenik tu zbog rejtinga AVAV , ili Stefana Nemanje?

Zvezdica

pre 3 godine

Spomenik koji će privući pažnju svakog prolaznka.

Mila

pre 3 godine

Samo oni koji nemaju ni malo ukusa mogu reći da spomenik nije lep.

Anna

pre 3 godine

Beograd dobija novi oblik, oblik svetske metropole.

Cane

pre 3 godine

Divno je ovo što sam mogao da vidim večeras. Prelepo izgleda spomenik Stefanu Nemanji svaka čast za našu državu na ovmo što je urađeno u našem gradu.

Marija

pre 3 godine

Potičemo od slavnoga roda Nemanjića i to ne smemo da zaboravimo i njihovo zaveštanje moramo da poštujemo i čuvamo zarad svih nas a posebno naših potomaka.

Milica

pre 3 godine

Nemanjići su bili slavna loza koja je Srbiju vodila i preporodila i stoga zaslužuju svoje svetlo mesto u našoj bogatoj istoriji koje se Srbija ne odriče!

Jasmina

pre 3 godine

Naša istorija je izuzetno bogata i kroz nju su prošla velika imena poput Stefana Nemanje koji ne zaslužuju da budu zaboravljeni od svojih potomaka već da njihovo ime i njihova dela budu pominjana i čuvana.

Nebojša Berak

pre 3 godine

Sramno bezobrazno je protestvovati protiv ovakvog spomenika Stefanu Nemanji i uredjenja Savskog trga. Da se ja pitam, spomenik bi bio te visine da bude u ravni sa hramom Svetog Save. A ko se buni? Neostvareni, isfrustrirani likovi. Sto se tice cene, tajna je bila i ugovor sa FIATom vredan nekoloko stotina miliona evra i jos uvek je tajna. Sasvim logicno je da je vajar trazio da to bude tajna zbog sledecih ugovaranja, pogotovo ako je dao nizu cenu nego na drugim mestima. Ne vidim ni jedan razlog da se ljudi bune zbog velicine, jer s obzirom na znacaj veoma je mali. Kako se ne bunite za velicinu kipa Slobode, za Ajfelov toranj i za mnoge druge velicanstvene spomenike, kako oni nisu veliki. Problem ovih likova i dela opozicije je psiholoske prirode, jer sta god da uradi Vucic i vlast nije dobro. Tako da i kada kritikuju nesto sto zaista nije dobro, njihov stav vise nije relevantan. Sve sto je dobro mora da se pohvali, a ovaj projekat je za svaku pohvalu, kao sto je za svaku kritiku ko nam je direktor Istorijskog muzeja Srbije i koja lupeta kako smo se mi doselili na ove prostore pre 900 godina. Sramota je Srbije i vlasti kako ona, tako i predsednik SANU Kostic sa svojim bolesnim, izopacenim stavovima o Kosovu i Metohiji. Sramota je da takvi vode vazne institucije u Srbiji. Bravo za spomenik.

Aco sine ti si bolestan

pre 3 godine

Sva ova pompa, samo da bi AVAV držao govor?

Jovana

pre 3 godine

Spomenik Stefana Nemanje uradjen je svetski.Bravo

banijas

pre 3 godine

Veliki despot napokon dobio predivan spomenik

Vanjica

pre 3 godine

Spomenik Stefanu Nemanji je podsetnik da ne smemo zaboraviti svoje korene, Pravoslavlje i Srpstvo. Moramo voleti sebe, da bi nas drugi poštovali. Predivno izgleda Savski trg.

Sanja

pre 3 godine

Spomenik je zasluzno tu gde jeste i svi smo ponosni.

Borac R SRPSKE

pre 3 godine

Jebao te didik ni na takvoj svecanosti nemozes bez kriminalca koji nam je djeci unistio buducnost. Nemoj vise Vucicu da lazes da podrzavas srbe ti podrzavas kriminalca dodika a ne narod. Ti si srbe u R Srpskoj podijelio tosiuspio.

Milica Milicic

pre 3 godine

U spomeniku Stefanu Nemanji ovekovecena je nasa istorija i vera.

Jeca

pre 3 godine

Ovaj spomenik je podsetnik na jedinstvo srpskog naroda i na to sta smo sve prosli! Zivela Srbija!

Ateista

pre 3 godine

Šta vi mislite, kako bi sada bilo da se nije desio raskol Crkve u 11veku i da smo i dalje svi braća i papini katolici, ma pitate li se vi to nekada? Niko neće napisati, da je on Hrvat i kršteni katolik, šta se jako dobro zna! A time i najveći primer prodane vere za večeru? Pa cela srpska istorija je laž, ali BAŠ SVE!?

Maja

pre 3 godine

Stefan Nemanja je dobio spomenik kakav je i zasluzio zbog svega sto je uradio za Srbiju.

Dragan

pre 3 godine

Nastavljamo da odajemo počast svim velikanima srpske istorije i Stefanu Nemanji je podignut veličanstven spomenik u punom sjaju, kao zahvalnost svih Srba.

Dragan

pre 3 godine

Srbija je prelepa zemlja koja se diči svojim korenima.

Dragan

pre 3 godine

Spomenik je tu da nas podseti na naše korene, da nikad ne zaboravimo ko smo i odakle smo postali.

Marina

pre 3 godine

Spomenik ce nas sve ujediniti, ovo je velika stvar, svaka cast na ideji i realizaciji projekta, odusevljenje je vidno kod svih! Istorija mora biti sacuvana!

Perica

pre 3 godine

Spomenik Nemanji je nesto najbolje sto se desilo.

Romanija

pre 3 godine

Zlobnici bi hteli sve da sruše i sklone što je značajno za Srbiju i njene građane. Međutim o tome mogu samo da sanjaju.

Bojan

pre 3 godine

Neizmerno ponosan koliko se Beograd ekspresno razvija i raste u pravu metropolu.

Altair

pre 3 godine

Veliki Stefan Nemanja, utemeljitelj Srpske države, simbol snage i vere a od danas simbol obnovljene, napredne Srbije i jedne svetlije budućnosti.

Vesna

pre 3 godine

Stefan Nemanja je bio najznačajniji vladar u srpskoj srednjovekovnoj istoriji. Sada ima veličanstven i jedinstven spomenik koji je zaslužio.

Kata

pre 3 godine

Odlična ceremonija, ovakav vladar to i zaslužuje. Obeležio je 12. vek. Stefan nemanja konačno ima spomenik.

tale

pre 3 godine

Srbija je pokazala svoju lepotu i svoju veličinu

Sanja

pre 3 godine

Svi smo ponosni na nasu zemlju.Srbija je ponos, napredak i snaga.

Mily

pre 3 godine

Spomenik Stefanu Nemanji ujedinjuje sve nas i daje nam motivaciju za dalju borbu za svetlu i prosperitetnu sutrasnjicu nase otadzbine!

23

pre 3 godine

Savski trg sada je kompletiran i izgleda bozanstveno

32

pre 3 godine

Od one bruke i sramote do prelepog trga koji sija svojim punim sjajem

Anna

pre 3 godine

Još im fali gondola i da zaokruže sve građevine.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set