• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.12.2014

14:48

U Srbiji ilegalno abortira najmanje10 žena mesečno

Društvo

U Srbiji ilegalno abortira najmanje10 žena mesečno

Podeli vest

U Srbiji se mesečno prekine najmanje deset trudnoća starijih od dva i po meseca iako to zakon strogo zabranjuje, procenjuju stručnjaci!

Takvi abortusi rade se samo i isključivo uz lekarsko odobrenje. Inače, zvanični podaci pokazuju da se u poodmakloj trudnoći legalno uradi 1.000 abortusa godišnje zbog ugroženosti života majke ili teških anomalija ploda. To znači da se na 1.000 legalnih prekida trudnoće posle 10. nedelje u Srbiji godišnje obavi 120 nelegalnih abortusa.

Sumnjive klinike

Svi ti abortusi mahom se obavljaju u privatnim klinikama na izričit zahtev žena, koje za njih plaćaju i po nekoliko hiljada evra.0

Da stvar bude gora, oni se neretko završavaju tragično po nesuđenu majku. To potvrđuje i poslednji primer iz Kragujevca, gde je poznati ginekolog Milovan P. za 1.000 evra obavio abortus ženi u petom mesecu trudnoće. On je uhapšen, a žena je sa teškim povredama završila u bolnici.

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović kaže da je abortus posle desete nedelje veoma rizičan po zdravlje žene. Kako objašnjava, zakon nije slučajno uspostavio tu granicu.

- Odavno upozoravam da je broj nelegalnih abortusa u Srbiji dramatičan, takvih je bar na desetine mesečno! Ovi prekidi trudnoće najčešće se obavljaju u sumnjivim privatnim klinikama. Žene na taj način kriju identitet jer je, nažalost, u malim sredinama i dalje sramota abortirati. To su veoma opasne intervencije, pa smo imali žene koje su zbog težih posledica završavale kod nas - konstatuje dr Radovanović.

Da su i u Kliničkom centru "Kragujevac" imali pacijentkinje koje su primali posle nelegalnih abortusa otkriva nam direktor te bolnice Nebojša Arsenijević.

- U tim slučajevima zakon je kristalno jasan, a on kaže da se abortusi posle desete nedelja mogu obaviti jedino iz medicinskih razloga. Kada smo shvatili da je neko ugrozio život žene jer je nelegalno prekinuo trudnoću, uvek smo obaveštavali policiju - naglašava dr Arsenijević.

Nezrele osobe
 

Psiholog Aleksandra Janković kaže da je lekarima koji pristanu da obave prekide poodmaklih trudnoća, kao i ženama koje to rade, žestoko uzdrman sistem vrednosti.

- Ovakve stvari se dešavaju jer imamo s jedne strane doktore bez bilo kakvih skrupula, i žene koja ne prezaju ni od čega. Sretala sam devojke u svoj praksi koje su činile sve da prekinu poodmaklu trudnoću. Reč je o izuzetno nezrelim osobama koje svoje bolesne postupke pokušavaju da racionalizuju banalnim razlozima - navodi Jankovićeva.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vera

pre 8 godina

blago onom ko se ne rodi .nit je na zemlji nit je u raj nit je u paklu.KOJA PRIVILEGIJA........

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija