• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.12.2014

13:16

Slobodno tržište struje i gasa od 1. januara 2015.

Društvo

Slobodno tržište struje i gasa od 1. januara 2015.

Podeli vest

Potpuna liberalizacija tržišta struje, u okviru koje će građani moći, ako žele, ali ne moraju, sami da potraže snabdevača strujom na slobodnom tržištu, počeće od Nove godine, kao i otvaranje tržišta gasa.

Iako se tržište struje u Srbiji potpuno otvara od 1. januara 2015. godine, domaćinstva i mali potrošači će i dalje imati pravo na garantovano snabdevanje strujom kod Elektroprivrede Srbije (EPS) po regulisanim cenama, koje određuje Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

Iz EPS-a poručuju građanima da ne moraju da šalju bilo kakva saopštenja da žele i dalje da ostanu da se snabdevaju kod EPS-a, a obeveštenje je neophodno poslati jedino ako žele da promene snabdevača.

Oni građani i mali potrošači, koji žele, mogu na otvorenom tržištu struje da potraže nekog od snabdevača električnom energijom, ako dobiju povoljniju ponudu.

Potrošači koji žele da na slobodnom tržištu pronađu novog snabdevača, a ne uspeju da to urade na vreme, do 1. januara 2015. godine, imaće pravo na rezervno snabdevanje strujom koje je skuplje od garantovanog snabdevanja.

Direktor EPS-a Aleksandar Obradović je poručio da zbog cene struje, koja je kod EPS-a 30 odsto niža od tržišne cene u regionu, ne očekuje da će konkurentske kompanije preuzeti snabdevanje domaćinstva od EPS-a.

Cena, međutim nije jedini faktor i argument u borbi za kupce i zato EPS "neće mirno spavati", naglasio je Obradović.

On je ukazao da neki potrošači mogu promeniti snabdevača, čak iako je cena kod njega viša, jer neke kompanije nude dodatne usluge potrošačima i dodao da se u Nemačkoj, na primer, uz pretplatu za neki časopis može ugovoriti snabdevanja strujom.

Liberalizacija tržišta struje u Srbiji počela je 2012. godine za potrošače na visokom naponu, a 2013. i za potrošače na srednjem naponu.

U prve dve faze liberalizacije tržišta struje, oko 97 odsto potrošača ostalo je da se snabdeva kod EPS-a, dok će rezultati treće faze zaivisiti od aktivnosti konkurencije.

Osim otvaranja tržišta elektricne energije, u Srbiji od 2015. godine počinje i liberalizacija tržišta prirodnog gasa za velike potrošače.


Domaćinstva i mali kupci prirodnog gasa će i dalje imati pravo na garantovano snabdevanje i moći će da se snabdevaju u skladu sa postojećim ugovorima.

clipart

Od 2016. godine će i oni moći, ali ne moraju da biraju svog snabdevača na slobodnom tržištu.

Distributeri prirodnog gasa u Srbiji takođe od 1. januara 2015. gube pravo na garantovano snabdevanje.

U Srbiji trenutno ima oko 260.000 potrošača prirodnog gasa, od kojih su njih 250.000 domaćinstva i mali potrošači.

Mali kupci su, po zakonu o energetici, definisani kao pravna lica i preduzetnici čiji su objekti priključeni na distributivni sistem, a koji imaju manje od 50 zaposlenih i prihod manji od 10 miliona evra.

Potrošači koji izlaze na slobodno tržište, a koji nije našao snabdevača, niti ugovorio snabdevanje od 1. januara 2015. godine ima pravo da ga snabdeva rezervni snabdevač u trajanju od najviše 60 dana, pod uslovom da se sa zahtevom za rezervno snabdevanje obrati Javnom preduzeću Srbijagas.

Vlada Srbije odredila je ranije to preduzeće za rezervnog snabdevača, kao i cenu rezervnog snabdevanja.

Rezervni snabdevač je dužan da krajnjem kupcu, po prijemu zahteva za rezervno snabdevanje, dostavi ugovor o rezervnom snabdevanju u roku od tri dana od dana početka snabdevanja.

Ako krajnji kupac ni nakon 60 dana rezervnog snabdevanja, nema zaključen ugovor sa snabdevačem na slobodnom tržištu, pravo na rezervno snabdevanje prestaje, zbog čega je operator sistema dužan da mu obustavi isporuku gasa.

Novim zakonom o energetici, koji je stupio na snagu danas, zadržana je zaštita za energetski ugroženih kupaca, za koje će i u sledećoj godini biti izdvojeno 700 miliona dinara subvencija, tako da će svi oni dobiti besplatno od 120 do 240 kilovat sati struje mesečno. Uz to, će im mesečni računi za gas, za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar biti umanjen za 40 do 75 metara kubnih gasa, u zavisnosti od broja socijalno ugroženog domaćinstva.

Novi zakon o energetici, koji je reformskog karaktera, značajno se poboljšava investicioni ambijent u sektoru energetike i taj zakon ima snažnu investicionu notu, rekao je, obrazlažući zakon, resorni ministar Aleksandar Antić.

Novim zakonom o energetici će se u Srbiji od 1. januara 2015. godine u potpunosti primenjivati sve mere iz Trećeg energetskog paketa EU za oblasti gasnog, elektroenergetskog sektora i obnovljivih izvora energije, čime Srbija postaje prva zemlja u region koja je primenila sve te odredbe, rekao je Antić, istakavši da je Srbija u oblasti energetike najviše iskoračila u evropskim integracijama.

Novim zakonom poboljšava se mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije jer se daje veća pravna sigurnost investitorima, a prvi put je predviđen i jedinstven model ugovora o otkupu struje iz obnovljivih izvora energije.

Novim zakonskim rešenjem za oblast energetike podržano je i uspostavljanje jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, što će drastično skratiti vreme dobijanja građevisnkih dozvole za najmanje 164 dana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija