• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.01.2015

16:29

BEZ PANIKE, ALI... Vakcinišite decu  protiv malih boginja!

Društvo

BEZ PANIKE, ALI... Vakcinišite decu protiv malih boginja!

Podeli vest

Na teritoriji Beograda, za nepuna dva meseca, prijavljeno je 40 slučajeva sumnje na male boginje (morbile), pokazali su najnoviji podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje, čiji stručnjaci apeluju na roditelje da vakcinišu decu koja su zdrava, a nisu primila ovo cepivo

 

- Virus cirkuliše na našem prostoru i sva deca koja nisu primila tu vakcinu podložna su da se razbole, ako sa virusom dođu u kontakt - rekla je danas Tanjugu dr Ivana Begović Lazarević iz Centra za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti u zavodu.

Podsećajući da su pooštrene mere nadzora nad malim boginjama uvedene u Srbiji 21. novembra, ona je istakla da je najveći broj obolelih iz Beograda, gde je 15. novembra i prijavljen prvi slučaj sumnje na ovu zaraznu bolest.

U Beogradu su do kraja prošle godine bila registrovana 33 slučaja sumnje na male boginje, a u novoj godini još sedam, rekla je dr Begović Lazarević i dodala da su od toga 22 slučaja laboratorijski potvrđena.

Ona je objasnila da pooštrene mere nadzora podrazumevaju obavezu lekara da prijave i sumnju na ovo oboljenje, a osnov za to je kad osoba koja se javi sa tegobama ima povišenu telesnu temperaturu i sitno tačkastu (makulopapuloznu) ospu.

Bolest traje desetak dana - sam osip pet do šest dana, a pre toga se tri do četiri dana javljaju povišena temperatura, malaksalost i slomljenost, kao kod gripa, objasnila je dr Begović Lazarević i upozorila da, ako dođe do sekundarnih komplikacija, može da bude potrebno i bolničko lečenje.

Ističući da komplikacije mogu da budu vrlo ozbiljne - od upale pluća do zapaljenja srednjeg uha ili čak i mozga, ona je rekla da treba učiniti sve da se suzbije epidemija i preporučila roditeljima da obavezno zaštite decu vakcinom.

Po kalendaru obavezne imunizacije, vakcina MMR (morbili, rubela i zauške) se prima sa navršenih godinu dana, a revakcinacija je do navršenih sedam godina, odnosno pre upisa u prvi razred osnovne škole.

Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje upozorili su ranije da roditelji sve češće odbijaju da vakcinišu decu i da tendencija smanjenja imunizacije može da ima za posledicu pojavu malih boginja, zauški i velikog kašlja.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija