• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. S.

16.01.2015

11:37

Preti epidemija malih boginja, zaraženo već 38 osoba

Društvo

Preti epidemija malih boginja, zaraženo već 38 osoba

Podeli vest

Srbiji preti epidemija malih boginja, koje su u našoj zemlji poslednji put registrovane još 2007. godine!

Do sada je zabeleženo 38 slučajeva zaraze, a za još 34 osobe se sumnja da imaju ovu bolest, za koju se, inače, smatralo da je iskorenjena.


Prema rečima stručnjaka, osnovni uzrok povratka malih boginja jeste sve češće odbijanje roditelja da vakcinišu decu protiv ove bolesti, pošto su se pojavile naučne tvrdnje da MMR vakcina može da prouzrokuje autizam. Ovo otkriće nikada nije potvrđeno, ali ni demantovano, a čak i vrhunski naučnici se i dalje spore oko toga da li je tačno.

Stigle iz Azije

Male boginje (morbili) pojavile su se u Srbiji u novembru, a prvi slučaj zabeležen je u Beogradu, gde je u međuvremenu i zvanično proglašena epidemija. Od tada se zaraza proširila po celoj zemlji, a stručnjaci instituta "Batut" sumnjaju da je infekcija stigla iz dva pravca.

Postoje dva lanca kretanja zaraze, pretpostavlja se da je jedan došao sa Dalekog istoka, a drugi iz Republike Srpske, gde su najpre obolele dve bliznakinje. Manji broj obolelih su deca, a imamo slučaj da je inficirana cela jedna porodica - saopštio je institut "Batut".

Širenje infekcije je direktno povezano sa sve češćim odbijanjem roditelja da vakcinišu decu zbog straha od autizma. Pedijatar Snežana Marković garantuje ličnim primerom da nema razloga da se sumnja u korist koju donosi vakcina MMR (protiv malih boginja, zaušaka i rubeola).

- Ja sam moju ćerku vakcinisala, šta više od toga da vam kažem... Samo jedan slučaj oboljenja od malih boginja je dovoljan da bi nastala epidemija, a mi već imamo 38 obolelih, što je vrlo opasno - ističe Markovićeva.

Pedijatar Saša Milićević ističe da su zbog mnogobrojnih afera oko vakcina u Srbiji ljudi postali paranoični, ali da ih ne krivi zbog toga.

- U Srbiji je vakcinacija zakonska obaveza roditelja. S druge strane, ako ne žele da svoje dete vakcinišu, dužni su da se pismeno izjasne. U nekim zapadnim zemljama deca koja nisu vakcinisana nemaju pravo da idu u vrtić - ističe Milićević.

Slučaj Amiša

S druge strane, prof. dr Branimir Nestorović, pedijatar u Dečjoj klinici u Tiršovoj, smatra da je MMR vakcina opasna i nepotrebna.

- Ja uvek postavim jedno pitanje: zašto Amiši, a ima ih tri miliona u Americi, koji se ne vakcinišu, nemaju autizam. Oni se od nas razlikuju samo po tome što jedu zdravu hranu i ne vakcinišu se. I zato smatram da je MMR nepotrebna vakcina - smatra Nestorović.

Takođe, Ljubica Dimitrijević iz Beograda jedan je od mnogih roditelja koji su odbili da vakcinišu dete upravo iz straha od autizma.

- Čitala sam da ta vakcina može da izazove autizam i odlučila sam da svoje dete ne vakcinišem. Bolje da dobije boginje nego da je čitavog života autistično - kaže ova Beograđanka.

POTENCIJALNE OPASNOSTI OD MMR VAKCINE   

 

 

Dokazane nuspojave:
* Otok i crvenilo na mestu uboda
* Blaga temperatura prvih nekoliko dana
* Otok kapka
* Uvećanje limfnih čvorova na vratu

Nedokazane nuspojave:
* Autizam




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija