• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. S.

20.01.2015

12:16

VIŠE NIJE NA ULICI Država traži spas za Aleksandru Bošnjak

Društvo

VIŠE NIJE NA ULICI Država traži spas za Aleksandru Bošnjak

Podeli vest

Aleksandra Bošnjak (19) iz Vinče, devojka koja su brutalno zlostavljali otac i brat, juče je izbačena iz Sigurne kuće u Rakovici, ali je u poslednjem trenutku brigu o njoj preuzeo Centar za socijalni rad.

Posle jučerašnje drame, kada se sa spakovanim koferima i bez dinara u džepu bukvalno našla na ulici, bez ideje gde će prespavati sledeću noć, Aleksandra će ipak na kraju biti prebačena u centar za maloletnike u Zvečanskoj. Tamo su joj obezbeđeni hrana i privremeno utočište.

U Ministarstvu za rad i socijalna pitanja brzo su reagovali nakon Informerovog pisanja i obećali su da će voditi računa o Aleksandri i nakon prebacivanja u dom u Zvečanskoj. Njoj će biti uplaćivana novčana pomoć i pružena mogućnost da završi školovanje.

Drama u Rakovici

A koliko juče ujutru delovalo je da će Aleksandrina priča imati veoma nesrećan ishod. Naime, pošto smo objavili njenu potresnu ispovest, ona nam se juče oko deset ujutru javila i rekla da su joj u Sigurnoj kući spakovali sve stvari i naredili joj da do večeri napusti prihvatilište.

- Rekli su mi da mogu da ostanem dok ne padne noć. Nemam puno stvari, jednu kesu i putnu torbu. To je sve što mi je ostalo. U ovih poslednjih par dana smršala sam četiri kilograma. Jako me bole stomak i glava, a sada više nemam ni gde da spavam. Nemam kud, ubiću se - jadala se Aleksandra juče pre podne u trenutku kada se činilo da joj nema spasa.

I građani hteli da pomognu

Redakciji Informera se u toku jučerašnjeg dana javio veliki broj građana koji su bili spremni da privremeno pruže Aleksandri krov nad glavom. Jedna od njih je Nela Savić, koja je tvrdila da će učiniti sve da se devojčica ne nađe na ulici.
- Nemam mnogo, ali to što imam verujem da će Aleksandri biti dovoljno. Krevet i krov nad glavom, barem na neko vreme dok se ne snađe - obećala je Savićeva.

Međutim, Informer je potom alarmirao Ministarstvo za rad i socijalna pitanja i Centar za socijalni rad, koji su brzo reagovali i pronašli privremeno rešenje za Aleksandru.

- Upoznati smo sa Aleksandrinim slučajem i rešili smo da je smestimo u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici, iako po propisima ona na to nema pravo. Pomoći ćemo joj da završi školovanje i osamostali se, a ako za to bude potrebe, zaštitićemo je od oca i brata protiv kojih je podnela krivičnu prijavu - rekli su nam u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja.

Vrlo brzo dobili smo odgovor i od Centra za socijalni rad, koji je takođe obećao da će pružiti svu potrebnu pomoć Aleksandri.

- Nakon izlaska iz Sigurne kuće, Aleksandra će ostvariti pravo na stalnu mesečnu novčanu pomoć koja je namenjena žrtvama nasilja i iznosi 11.000 dinara. Takođe, ona će imati pravo na besplatne obroke - poručuju u GCZR.

Srećne vesti

U trenutku kada smo joj javili da je država pronašla barem privremeni spas za nju, Aleksandra je očajnički razmišljala gde bi mogla da provede sledeću noć. U prvi mah nije mogla da poveruje u lepe vesti.

- Nadam se samo da je sve ovo što ste mi javili istina, jer ne mogu da podnesem da ponovo budem na ulici. Hvala vam mnogo, bez Informera ne bih uspela - poručila je Aleksandra i dodala da joj je sada prioritet da se oporavi.

Aleksandra će u Zvečanskoj ostati dok nadležne služe ne pronađu konačno rešenje za nju, a dotle će joj tamo biti obezbeđeni smeštaj, hrana i svi uslovi da završi školu i da se osamostali.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

U Trgovištu vanredna situacija zbog požara: U Lebanu gorelo 15 hektara
Hronika

U Trgovištu vanredna situacija zbog požara: U Lebanu gorelo 15 hektara

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova angažovani su na gašenju požara na otvorenom prostoru u Trgovištu, Tutinu, Lebanu i Prijepolju, a njihovom brzom i efikasnom akcijom juče su ugašeni požari na otvorenom kod manastira Crna Reka, u Ivanjici i kod Despotovca, dok je požar u Prijepolju u mestu Gojakovići lokalizovan.

16.04.2024

11:10

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija