• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

20.01.2015

14:51

POTVRĐENO Grip  A (H1) stigao u Srbiju, jedna osoba zaražena

Društvo

POTVRĐENO Grip A (H1) stigao u Srbiju, jedna osoba zaražena

Podeli vest

Institutu za javno zdravlje Srbije potvrđeno je da u našoj zemlji ima slučajeva zaraze virusom gripa A (H1) pdm i gripom tipa A neodređenog podtipa.


U Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za influencu Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", testom uzorka bris grlo/nos dokazan je virus gripa A (H1) pdm kod pacijentkinje koja je na bolničkom lečenju. 

Ovo je prvi slučaj A (H1) pdm tipa virusa gripa dokazanog na teritoriji Srbije u sezoni 2014-2015. godine. 

Lekari ističu da je najbolja preventivna mera vakcina, naglašavajući da za nju još nije kasno.

Aktivnost gripa u Srbiji je trenutno niska, ali se u narednom periodu može očekivati njeno povećanje.

Srednja aktivnost gripa za sada je potvrđena na severu i na zapadu Evrope. 

Kada je reč o preventivi, epidemiolozi upozoravaju da se treba pridržavati uobičajenih mera, a to je najmanje metar odstojanja od obolelog, upotreba papirnih maramica koje se odmah bacaju, provetravanje prostorija, higijena ruku, kašljanje i kijanje u maramicu ili rame.

Kada je reč o povećanom riziku koji može imati i smrtni ishod, epidemiolozi kažu da su na udaru hronični bolesnici, pre svega srčani, plućni, osobe sa metaboličkim problemima, stariji od 65 godina, gojazni, trudnice, deca najmanjeg uzrasta. 

Ako je disanje otežano i povišena temperatura traje duže od tri dana, pacijenti treba odmah da se jave lekaru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija