• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.02.2015

22:22

PA, ZAR BAŠ MORA?! Benzin do aprila ide na 134 dinara!

Društvo

PA, ZAR BAŠ MORA?! Benzin do aprila ide na 134 dinara!

Podeli vest

Posle godinu dana pada cene goriva, koja se sa 152 dinara sada spustila na oko 130 dinara po litru, benzin u Srbiji počeće da poskupljuje. Stručnjaci objašnjavaju da je "krivac" za to polagani rast cene nafte, ali i jačanje dolara prema dinaru

Tako će, prema procenama naftaša, gorivo u roku od mesec dana poskupeti u proseku za dva dinara po litru, a do aprila za još dva, kada će litar benzina u maloprodaji biti oko 134 dinara.

Cene goriva u regionu

država                                   benzin
Slovenija                                   1,26
Bugarska                                   1,17
Rumunija                                   1,15
Crna Gora                                  1,15
Hrvatska                                    1,14
Mađarska                                  1,07
Srbija                                         1,06
Makedonija                               1,00
BiH                                             1,00

*iznosi u evrima po litru

To znači da će naftni derivati u našoj zemlji svakog meseca biti skuplji u proseku za oko 1,54 odsto ukoliko se nastavi ovakav trend rasta cene nafte i dolara.

Zanimljiva je i analiza Međunarodne agencije za energije (IEA), prema kojoj će nafta do 2020. dostići vrednost od 73 dolara za barel. Podsetimo da je cena sirove nafte u junu 2014. bila čak 115 dolara, da bi u oktobru pala na 86, a u januaru ove godine na 48 dolara po barelu.

Istina je da su svi požurili da podignu cene goriva čim je nafta počela da raste
Nebojša Atanacković, predsednik UO "Nafta"

Srpske vozače brine upravo to što cena nafte, posle ovako vrtoglavog pada, od početka ovog meseca počinje da raste. To automatski znači i poskupljenje benzina u našoj zemlji.

Ipak, Srbija je za sada jedna od zemalja sa najjeftinijim benzinom u regionu. U Sloveniji je gorivo najskuplje, litar u maloprodaji košta 1,26 evra, u Bugarskoj 1,17 evra, Hrvatskoj 1,14, dok je u Srbiji, BiH i Makedoniji najjeftinije - jedan evro.

Kako za Informer potvrđuje predsednik UO "Nafta" Nebojša Atanacković, cena nafte na svetskom tržištu raste već neko vreme, a uz to i dolar jača u odnosu na dinar.

- Istina je da su svi požurili da podignu cene čim je nafta počela da raste. A nisu tako brzo snižavali cene u maloprodaji kada je nafta poskupljivala. Međutim, jasno je da dinar slabi prema dolaru, a sve nabavke se obavljaju u američkoj valuti, pa je ovo jedan od značajnih razloga za poskupljenje - navodi Atanacković.

Prema njegovim rečima, dugoročno gledano cena nafte će se vratiti na nivo od oko 70-80 dolara po barelu.

- Ukoliko se to desi, cena goriva u maloprodaji će se i kod nas postepeno povećavati - ističe predsednik ovog udruženja.

- Mislim da je sa padom cene nafte završeno i da će ona sada samo da raste. Naravno, ne onako brzo kao što je išla naniže, ali ćemo u narednim mesecima imati poskupljenje goriva od oko dva dinara mesečno - kaže Tatić.Da će povećanje cene benzina, ali i dizela, u Srbiji najverovatnije iznositi oko 1,5 odsto mesečno smatra i predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Borislav Tatić.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović podseća da je 1. februara nafta tipa "brent" koštala 52 dolara za barel, dok je danas već dostigla vrednost od 58 dolara.

Tanjug



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija