• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.02.2015

08:59

MITROPOLIT PORFIRIJE: Srbi u Hrvatskoj se i sad plaše

Društvo

MITROPOLIT PORFIRIJE: Srbi u Hrvatskoj se i sad plaše

Podeli vest

U Zagrebu živi oko 30.000 Srba, ali se mnogi plaše da se javno deklarišu iz straha da će im biti ugrožena prava na normalan život, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije

Mitropolit Porfirije je, kao primer, naveo da nedeljom u crkvu dođe njih dve-tri stotine.

- Razlog je strah. To se naročito vidi u prilikama kada postoji mogućnost da je u hramu prisutna kamera nekih od medija. Tada ih dođe još manje, jer se plaše da budu viđeni. Plaše se da mogu imati probleme - rekao je Porfirije za Blic.

On je dodao da su ti problemi različiti, ali da se ljudi, jednom rečju, plaše da će im biti ugrožena prava na normalan život.

S druge strane, mitropolit zagrebačko-ljubljanski  kaže da je on sam dobro primljen u Hrvatskoj, pre svega od našeg naroda u toj zemlji, a i od cele hrvatske javnosti.

- Često sam prisutan u gradu na različitim manifestacijama i svugde sam primljen s blagonaklonošću. Imam priliku i da u meri u kojoj mislim da je to dovoljnobudem prisutan u hrvatskim medijima. I sve to naravno činim da bih, koliko je moguće, ohrabrio naš narod - istakao je mitropolit Porfirije.

On je ocenio je i da je dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb, na Sretenje, državni praznik Srbije, veliko ohrabrenje za Srbe u Hrvatskoj i ujedno mirotvorni gest u odnosima dve zemlje.

- Drago mi je što je Vučić učestvovao s nama u svetoj liturgiji na Sretenje. Bog je hteo da se to desi na ovaj dan. Sretenje nam otkriva da je susret, spremnost na dijalog, na razgovor, na građenje mostova među ljudima i narodima jedini autentičan način postojanja poručio je Porfirije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija