• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS.RS

24.02.2015

09:22

VMA: PACIJENTKINJA U KOMI zbog biljnog tamjana!

Društvo

VMA: PACIJENTKINJA U KOMI zbog biljnog tamjana!

Podeli vest

Od početka godine na Vojnomedicinskoj akademiji hospitalizovano je 26 mladih koji su koristili takozvani "biljni tamjan", kao legalnu zamenu za marihuanu, kaže potpukovnik Miodrag Jovanović iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije


- Sinoć je na VMA stigao i 26. pacijent koji je hospitalizovan zbog posledica korišćenja novih droga. Reč je o devojci iz Pančeva, koja je bila u komi - kaže potpukovnik dr Miodrag Jovanović iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije.

Objašnjava da ono što se naziva "biljnim tamjanom" nema veze sa pravim tamjanom, koji se koristi u crkvama.

- To je kolokivjalni naziv koji je pogrešan, a radi se o mešavini raznih trava koje su se ranije koristile u mirisnim štapićima, ali su sada prskane sredstvima koji deluju na organizam slično kao kanabis, ali mnogo jače - objašnjava Jovanović.

Dodaje da je opasnost velika jer se ne zna šta sve tačno sadrži mešavina i u kojim razmerama.

- Mogu da budu različite koncentracije. Ne mora jedna popušena cigareta da sadrži istu koncentraciju - kaže Miodrag Jovanović.

Dr Jovanović poručuje da svi moraju da rade na sprečavanju zloupotrebe novih droga.

- Mi smo tu da pomognemo kada dođe do neželjnih posledica, a roditelji moraju da kontrolišu decu -poručuje Jovanović.

Mladi koji su potražili pomoć na VMA žalili su se na vrtoglavicu, lupanje srca, a imali su i ubrzan srčani rad i povišen pritisak.

Opasni "biljni tamjan" novi narko-hit u Srbiji, koji se navodno uvozi iz Hrvatske, izaziva i drhtavicu, mučninu, gubitak svesti, povraćanje i nemogućnost hodanja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija