• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.02.2015

16:11

STRAŠNA STATISTIKA Oko 670.000 Srba ima dijabetes!

Društvo

STRAŠNA STATISTIKA Oko 670.000 Srba ima dijabetes!

Podeli vest

Prema procenama Instituta za javno zdravlje oko 670.000 odraslog stanovništva Srbije ima dijabetes koji je peti vodeći uzrok umiranja i opterećenja bolestima, saopštili su danas organizatori skupa "Dijabetes, rastući problem u Srbiji" koji je imao za cilj da upozna javnost o rastućem javno zdravstvenom problemu koji dijabetes predstavlja

Na temu dijabetesa govorili su predsednik republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti Nebojša Lalić koji je konstatovao da je dijabetes ozbiljna i podmukla bolest od koje oboljeva sve više ljudi i u svetu i kod nas i specijalista opšte medicine iz Doma zdravlja Voždovac Mirjana Lapčević.

- Samo intenzivnivnim pristupom, koristeći brojna sredstva koja treba da nam budu dostupna, možemo se izboriti sa ovom bolešću - rekao je Lalić.

Kako je istaknuto, dijabetes je jedna od vodećih zdravstvenih i razvojnih izazova 21 veka, a istraživanje Međunarodne Dijabetes Fondacije govori da u svetu trenutno ima 285 miliona obolelih od dijabetesa, dok se u sledećih dvadeset godina procenjuje dalji porast obolelih na 438 miliona. 

U Srbiji, Institut za javno zdravlje procenjuje da oko 670.000 odraslog stanovništva ima dijabetes, pri čemu polovinu obolelih čini radno sposobno stanovništvo starosti od 40 do 59 godina. 

Na skupu je rečeno da tip 2 čini 90 odsto svih slučajeva dijabetesa, a da prema podacima Registra za dijabetes u Srbiji, gotovo trećina novodijagnostikovanih obolelih od ovog tipa, već ima jednu ili više kasnih komplikacija kao što su bolesti srca i krvnih sudova, bubrega, nervnog sistema, oštećenje vida... 

Prema iskustvima zapadnih zemalja EU, uvođenje besplatne edukacije, savremenog lečenja i učestale kontrole pacijenata smanjuje se stopa smrtnosti za do 25 odsto, broj moždanog udara za do 40 odsto, a troškovi lečenja pacijenata na godišnjem nivou za pet odsto.

Srbija je poslednja zemlja u regionu koja ne omogućava svojim pacijentima obolelim od dijabetesa Tipa 2 pristup DPP4 terapiji, navedeno je u saopštenju.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija