• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.03.2015

22:30

HIT "Er Srbija" zaradila čak 2,7 miliona evra u 2014.

Društvo

HIT "Er Srbija" zaradila čak 2,7 miliona evra u 2014.

Podeli vest

Srpski avio-prevoznik u prvoj godini poslovanja imao prihode 262 miliona evra

U ponudi je veći broj destinacija, nema više kašnjenja, putnici se osećaju sigurnije i udobnije
Slobodan Gvozdenović, Saobraćajni fakultet

Avio-kompanija "Er Srbija" je 2014. godine imala profit od 2,7 miliona evra (324 miliona dinara), saopštilo je ovo preduzeće. Tako je nacionalni avio-prevoznik posle čak 26 godina poslovanja u minusu konačno ostvario dobit!

Kako pokazuju zvanični podaci "Er Srbije", njeni prihodi su u prvoj godini poslovanja bili 262 miliona evra! To je za 87 odsto veća zarada nego što je 2013. godine imao "Jat", koji je inače i tada beležio gubitak u iznosu od oko 73 miliona evra. Nekadašnji gigant, "Jat" je poslednji put poslovao u plusu davne 1989. godine.

Da se rad srpske avio-kompanije znatno poboljšao nakon što ju je, pre oko godinu i po dana, preuzeo strateški partner "Etihad", pokazuju i svi ostali podaci o poslovanju. Naime, ovo preduzeće je prošle godine prevezlo ukupno 2,3 miliona putnika.

Da bi se u potpunosti sagledali rezultati, moramo videti i koliko smo mi tu kao država uložili.
Mahmud Bušatlija, ekonomista

- To je za 68 odsto više nego što je "Jat" prevezao 2013. godine, dok je popunjenost kapaciteta za prevoz putnika bila za tri odsto veća i iznosila je 67 odsto - naglasili su u ovoj firmi.

Zanimljivo je i da je "Er Srbija" 2014. godine proširila flotu sa 10 aviona "erbas" i obnovila pet aviona ATR, a nova čarter-firma "Avio-let" prevezla je 90.000 turista.

"Er Srbija" naglašava da je prošle godine broj putničkih i teretnih destinacija uvećan za 16, tako da ih je sada ukupno 40, u 30 zemalja, a još 35 destinacija pokriveno je u saradnji s partnerima, od čega 11 sa "Etihad ervejzom".

Informer

Profesor na Saobraćajnom fakultetu Slobodan Gvozdenović kaže za Informer da je evidentno da "Er Srbija" putnicima nudi bolji kvalitet usluga nego što je to "Jat" ikada činio, te ga stoga ne čude pozitivni poslovni rezultati.

    POSLOVANJE SRPSKE AVIO-KOMPANIJE

godina                  kompanija                                profit

2010.                  Jat ervejz                     - 3,7 milijardi dinara
2011.                  Jat ervejz                   - 3,1 milijarda dinara
2012.                  Jat ervejz                    - 3,7 milijardi dinara
2013.                  Jat ervejz*                  - 8,3 milijarde dinara
2014.                  Er Srbija                      + 324 miliona dinara

                                            *od oktobra preuzela "Er Srbija"

- U ponudi je veći broj destinacija, nema više kašnjenja, putnici se osećaju sigurnije i udobnije, imaju daleko bolji putnički servis. Novi imidž srpske avio-kompanije uticao je da se poveća broj putnika, a time i prihod - ističe Gvozdenović.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da su svi loši efekti ostali na "Jatu", a da je u pravnom smislu na "Er Srbiju" preneto samo ono što može dati pozitivan rezultat.

- Voleo bih da "Er Srbija" objavi završni račun, pa da mi obični građani, nesuđeni vlasnici domaće avio-kompanije, saznamo prave razloge njihovog poslovnog uspeha. Svakako nas raduje što je "Jatova" agonija prestala i što naša avio-kompanija posluje pozitivno - rekao je Kovačević.

Inače, letovi "Er Srbije" su u 78 odsto slučajeva polazili na vreme sa aerodroma u Beogradu, što je četiri procenta poena više u odnosu na nekadašnji "Jat".

Značajno je i to što je "Er Srbija" već u prvoj godini poslovanja zaposlila 40 pilota i 400 stručnjaka, a u odeljenju tehnike 44 inženjera i tehničara za održavanje aviona na Aerodromu "Nikola Tesla". Nacionalna kompanija ima više od 1.900 zaposlenih, uključujući i zavisna preduzeća "Er Srbija ketering" i "Er Srbija graund servisiz".

 

 


 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17