• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.03.2015

13:22

60. GODINA "NARODNOG FRONTA" Doneli Srbiji 350.000 beba!

Društvo

60. GODINA "NARODNOG FRONTA" Doneli Srbiji 350.000 beba!

Podeli vest

Stručnim skupom, praćenim umetničkim programom, danas je svečano obeležena 60.godišnjica Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", u kojoj je za proteklih šest decenija rođeno više od 350.000 beba

Direktora klinike Snežana Rakić rekla je da je "Narodni front" jedno od najvećih i najfrekventnijih porodilišta u Srbiji, koje brine o ginekološkom i reproduktivnom zdravlju žena, ali i nastavna baza koja je iznedrila na hiljade lekara specijalista.

 - U klinici je za šest decenija lečeno više od 100.000 žena i svetlost dana je ugledalo oko 350.000 beba, jedan ''mali grad'', što dovoljno govori o značaju njenog rada - kazala je Rakić ističući da se u toj bolnici svake godine obavi oko 7.000 porođaja i više od 8.000 operacija.

Ona je istakla da je rad u klinici značajno unapređen, podsećajući da je prošle godine otvorena još jedna sala za laparoskopske operacije kao i genetska laboratorija i nabavljen laser za prenatalne operacije blizanaca.

"Rekonstruisano je i Odeljenje za vantelesnu oplodnju kroz koje godišnje prođe 266 parova koji žele potomstvo", navela je Rakić.

Prema njenim rečima, u anketi Ministarstva zdravlja bolnica je dobila visoku ocenu 4,2, što predstavlja znak da se u toj ustanovi dobro radi, ali i podstrek i obavezu da se sa dobrim radom nastavi i opravda ukazano poverenje.

Ona je, na svečanosti u hotelu Metropol, zahvalila svim lekarima i zaposlenima u toj ustnavi na dugogodišnjem predanom radu uz poruku Duška Radovića "da vredite onliko koliko ste drugima potebni".

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vladimir Ðukić poručio je okupljenim lekarima da je šest decenija njihove bitke za bebe, borbe za zdravlje majki i neprekidni napori da se lečenje podigne na nivo koji građani zaslužuju, učinilo "Narodni front" prestižnom ustanovom čijim rezulatatima mogu da se ponose. 

Ðukić je naveo da takav jubilej predstavlja obavezu i za osnivača, te da će Ministarstvo zdravlja učiniti sve da se dodatno unaprede uslovi lečenja u klinici.

Prema njegovim rečima, obaveza aktuelnog, ali i svih budućih ministarstava je da se vantelesna oplodnja učini dostupnijom budućim majkama, sterilizacija privede na meru koju zahteva moderna ginekologija, ali i da se harmonizuju zgrade od kojih se klinika sastoji i napravi arhitektonska celina koja će služiti i Beogradi i Republici.

Ginekološko-akušerska klinika "Narodni front" počela je sa radom 1. marta 1955. godine, nakon rekonstrukcije bivšeg sanatorijuma Živković, kako bi se obezbedili uslovi za porodilište i dnevnu bolnicu s obzirom na tadašnju povećanu potrebu stanovnika prestonice.

Bolnica je od 1958. godine i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Beogradu, a danasnje ime nosi od 1983 godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija