• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.03.2015

12:14

MINISTAR UPOZORIO: Poštujte trudnice ili letite sa posla!

Društvo

MINISTAR UPOZORIO: Poštujte trudnice ili letite sa posla!

Podeli vest

Odnos prema trudnicama u zdravstvenim ustanovama od danas će morati da bude bolji, a oni načelnici i direktori ginekoloških klinika i porodilišta koji to ne sprovedu, biće smenjeni, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar

 

Prema njegovim rečima, do sledećeg petka svi zaposleni na ginekološkim klinikama moraće da imaju identifikaciju na kojoj će pisati ime i funkcija koju obavlja, jer je istraživanje koje je nedavno sprovedeno pokazalo da žene u porodilištima ne znaju ni ko im se obraća, niti im se objašnjava medicinska procedura.

Do sledećeg petka, ustanove imaju rok da obezbede bedževe sa identifikacijom, što će, prilikom prve kontrole koja će se obaviti za nedelju dana biti proveravano.

Tada će se izvršiti i anketa među trudnicama koje su u bolnicama, ali i među onima koje dolaze na pregled.

- Danas će se održati sastanci sa dežurnim ekipama, a u ponedeljak, svi će imati obavezu da održe kolegijume. Načelnici ginekologije će meni biti odgovorni za stanje koje će se dešavati - rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa civilnim društvom tim povodom.

Lončar je rekao i da će oni koji ne promene taj odnos biti promenenjeni i postavljeni oni koji to mogu da sprovedu.

- Svima su nam puna usta da želimo više dece, ali to ne može bez ulaganja. Smatram da su trudnice naše najveće blago i ako se prema njima budemo ponašali onako kako je pokazalo istraživanje, onda nam je budućnost izuzetno loša - istakao je Lončar.

Direktorka Centra za mame Jovana Ružičić, udruženja koje je sprovelo istraživanje, rekla je novinarima da se najveći broj žena žalio na lošu komunikaciju, na to što ne znaju sa kim razgovaraju, kao i zbog toga što im se ne objašnjava medicinski postupak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragana

pre 9 godina

Šta ćemo sa drugim ustanovama? Apotekama, poštama? Da ne pričam o domovima zdravlja u kojima trudnice imaju terapije,kako bi održale trudnoću, a koje su ukinuli da daju na ruke, pa su trudnice primorane da odlaze, neke i po dva puta dnevno na propisanu terapiju? A to sve po odluci našeg Ministarstva zdravlja.. Hoće li neko ovo pročitati? Hoće li gospodin ministar videti ovo što pišemo, organizujemo forume, oglašavamo se, molimo za pomoć, za ljudskost.. Da ne pominjem, da sam pre neki dan doživela maršakanje, uvrede, a možda i batine jednog muškarca od tridesetak godina, jer sam ušla da čekam red U APOTECI, iz razloga što mi je bilo hladno da stojim napolju i čekam red koji je bio par metara ispred ?? Iako je video da sam trudna, počeo je da me vređa! Niko se nije oglasio, čak ni radnici? Vređanje žene, i to trudnice? Zbog čega? Šta ćemo sa tim? Da li postoji ikakav zakon, ili bar razumevanje? Ili sam trebala da izađem za njim, pratim ga i zovem muža da se on obračuna sa dotičnim? Šta bi onda bilo?Zemljo Srbijo, šta još nećemo doživeti?? Da li će iko apelovati, pomoći, priskočiti u pomoć u ovakvim prilikama? Nadam se da će neko čuti, pomoći da se ovakve stvari sprečavaju..

trtmilojkaa

pre 9 godina

Ministre , a sta je sa porodilistima po kojim setaju bube , majstori farbaju vrata od soba gde leze porodilje . Sta je sa zenama koje izlaze na sopstvenu odgovornost iz pakla porodilista . Ja koja volim decu , koja sam zelela da imam barem troje dece , koja volim ovu zemlju , koja obozavam svoj grad , ja ... e ja nikada vise u Srbiji barem necu resiti da rodim dete , a ovo koje sam rodila sto pre cu odvesti iz ove zemlje. Ministre , sta ja da radim sa sedim vlasima koje sam dobila u "porodilistu" ili ti klanici ?! Sta da radim sa snovima o bubama koje sanjam svake noci od toga "porodilista" . Zato bela kuga ?! Zato sto ociti tako treba ili mora ! Zene se bude u pola carsko reza , jer je eto neko prevideo kilazu porodilje ?! ejjj u 21 veku ?! Sramota ministre , sramota .

Milan

pre 9 godina

Skoro sam lezao u klinickom centru u Nisu, ono je katastrofa, niko ne nosi bedzeve, ne zna se ko je doktor ko je cistac, svi zivi u belom, studenti puni hodnici, kikocu se, urlaju, deru se, a u sobama se ljudi bore za zivot, stvarno bi trebao da se formira tim, kao unutrasnja kontrola u policiji, koja ce da kontrolise ko sta radi..

ljupka

pre 9 godina

U posti u Kraljevu je do skoro stajalo "prednost trudnicama", koje naravno niko nije postovao, a sada vise ni to ne stoji. Vredjanje na sve strane, meni je jednom, jedna starija "gospodja" dobacila: "mogla si da se je..s, a ne mozes da stojis u redu", a ja pritom prosla termin, jedva stojim na nogama. Bruka ne vidjena. sramota za drustvo.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija