• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.03.2015

21:00

NIKO NEĆE KREDIT U DINARIMA Uzmeš 2,4 miliona, vraćaš 8,8!

Društvo

NIKO NEĆE KREDIT U DINARIMA Uzmeš 2,4 miliona, vraćaš 8,8!

Podeli vest

Banke su još krajem 2011. ponudile građanima stambene kredite u dinarima, ali niko ih nije uzeo jer su preskupi

Iako su banke još pre tri godine građanima ponudile stambene kredite u dinarima, niko u Srbiji nije uzeo ovakvu pozajmicu. Za to postoji samo jedan razlog - stambeni krediti u domaćoj valuti su preskupi!

Pokazatelj toga je računica po kojoj korisnik kredita vrednog 2,4 miliona tokom 25 godina otplate treba da vrati čak 8,8 miliona dinara! To znači da je iznos koji vraća gotovo 400 odsto veći.

Informer

Za građane je to izuzetno nepovoljno i začudilo bi me da je iko u Srbiji uopšte uzeo ovakvu vrstu pozajmice
Miroslav Prokopijević, Institut za evropske studije

Inače, u decembru 2011. novi zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga predvideo je da svaka banka u našoj zemlji ponudi građanima i stambene kredite u domaćoj valuti. U to vreme na čelu NBS bio je Dejan Šoškić, koji je isticao tzv. dinarizaciju kao jedan od glavnih zadataka centralne banke. Poenta je u tome da se što više obračunava dinar, a ne evro, kao platno sredstvo.

Analitičari naglašavaju da su stambeni, ali i ostali krediti, u dinarima skupi pre svega zbog vrlo male štednje u dinarima, nepoverenja u srpsku valutu, ali i inflacije, koja je bila visoka. Da banke nemaju interes da nude stambene pozajmice u dinarima zbog nestabilnosti domaće valute, naglasio je naučni savetnik Instituta za evropske studije Miroslav Prokopijević.

Treba vremena da ovi krediti zažive

Profesor Beogradske bankarske akademije Mališa Đukić kaže da su potrebne minimum dve do tri godine kako bi se ukupno učešće dinarskih kredita povećalo.
- Klijent koji je uzeo kredit u dinarima ima mesečno zaduženje koje je predvidivo i ne zavisi od kretanja kursa. Pritom je ono usklađeno sa valutom u kojoj prima platu. Nema dileme da bi građani u većem broju uzimali dinarske kredite da su kamate na te pozajmice niže - ističe Đukić.

- Ako je ponuda slaba, onda nema ni ko da ih uzme. Ipak, glavni razlog što su ovi krediti skupi je taj što je to način da se banke visokim kamatama osiguraju od gubitaka. Onda imate ovakvu situaciju da ukupan iznos višestruko nadmašuje uzeti kredit. Za građane je to izuzetno nepovoljno i začudilo bi me da je iko u Srbiji uopšte uzeo ovakvu vrstu pozajmice - objašnjava Prokopijević.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Milojko Arsić smatra da banke pokušavaju da se obezbede kroz visoke kamate na dinarske stambene kredite.

- U Srbiji već nekoliko decenija postoji dvovalutni sistem, u kome se korišćenje dinara obezvređuje. To je rezultat našeg lošeg iskustva sa sopstvenom valutom. Velika štednja građana u dinarima je propala, pa danas niko neće da štedi na duži rok u ovoj valuti. Samim tim ni banke nemaju adekvatan izvor finansiranja ovih kredita - objašnjava Arsić.

Niže kamate se očekuju na kratkoročne dinarske pozajmice, dok je za dugoročne, poput stambenih kredita, to bankama neisplativo. Zbog toga su ovi krediti jako skupi
Dušan Uzelac, Kamatica

Prema njegovim rečima, banke u obračun kamate uvrste veliki rizik jer strahuju da će domaća valuta sve više gubiti na vrednosti, ali i zbog inflacije.

- Kada sve pogledamo, nije realno da u narednom periodu nekoga zainteresuju dinarski stambeni krediti - navodi Arsić.

Da u Srbiji postoji veliko nepoverenje u sopstvenu valutu, tvrdi i član Saveta guvernera NBS Miladin Kovačević.

- Zato će teško biti većeg broja građana koji hoće da uzmu stambeni kredit u dinarima. Samim tim, oni će biti još skuplji - zaključuje Kovačević.

On dodaje da je ipak moguće da generalno dođe do pojeftinjenja dinarskih kredita. 

- Sniženje referentne stope NBS, koja sada iznosi 7,5 odsto, uvek je preduslov da pojeftine dinarski krediti. Čak je moguće da u perspektivi ova kamata pada i dalje. Ipak, ostaje da se vidi da li će se ljudi tada više zaduživati u dinarima - smatra Kovačević.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17