• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.03.2015

08:49

UŽAS! U Dunavu nema ribe, ali ima antibiotika i narkotika!

Društvo

UŽAS! U Dunavu nema ribe, ali ima antibiotika i narkotika!

Podeli vest

Jedna od najdužih reka Evrope, Dunav, veoma je prljava, pokazalo je ispitivanje koje su sproveli eksperti po nalogu Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav

Ishodi merenja, sprovedeni na 2.375 kilometara dugoj reci, pokazuju da postoji više problema - nedostatak riba, gradnja na reci, kao i klice rezistentne na antibiotike, ali i ostatke narkotika.

Prema pisanju bečkog dnevnika "Prese" 75 odsto toka Dunava kroz Austriju sličniji je kanalu nego reci.

Stanje obala između Pasaua i Hajnburga je u velikoj meri "nezadovoiljavajuće do loše", a isto važi i za uslove života riba. Uz to, kako prenosi list, pronađena je velika količina klica sa višestrukim otporom na antibiotike.Takođe, u delu Dunava kod Klosternojburga, kao ni u jednom drugom, hemičari su naišli na visoke koncentracije ilegalnih narkotika i lekova u vodi.

Tanjug


Međunarodni naučni tim analizirao je situaciju na Dunavu i po treći put zaredom u izveštaju je prikazao sveobuhvatnu sliku stanja ove reke. Dunav, prema toj analizi, nije rekao pogodna za ribe. Čista voda nije dovoljna kako bi biolozi mogli govoriti o zdravom ekosistemu reke. Zbog toga su naučnici na više mesta analizirali gustinu i sastav ribljeg fonda.

U Austriji to je učinjeno u Johenštajnu, kao i nadomak Ipsa, a na oba mesta su uslovi za ribe ocenjeni "lošim".

U izveštaju se navodi da postoje veliki problemi po riblji fond, dodajući da još postoji biodiverzitet, ali su brane, elektrane i ispravljene obale dovele do značajnog smanjenja ribljeg fonda.

Ocenjuje se i da su strane vrste riba, koje su dovedene, ugrozile domaće vrste.

Tanjug



Što se tiče kvaliteta obala, tri četvrtine "austrijskog Dunava" je od ljudi značajno promenjeno do te mere da su na osnovu smernica EU o rekama ocenjene najgorim školskim ocenama 4 i 5.

Zbog guste izgradnje i nestanka prirodnih plavnih teritorija je ekologija reke u konfliktu sa građevinama za odbranu od poplava. Kada je reč o klicama na Dunavu je pronađeno niz, pre svega, fekalnih klica, koje su otporne na antibiotike, što je slučaj zato što se u uzgoju stoke i medicini koriste lekovi, čiji sastojci preko polja dospevaju, nakon kiše u vodu.

Zanimljiv podatak merenja je velika količina narkotika pronađenih u Dunavu kod Klosternojburga.Tamo su naučniti naišli na najveću koncentraciju lekova i ilegalnih droga. Čak 63 nanograma kokaina po litru je izmereno na ovom delu Dunava.Isto sa 207 nanograma po litru ustanovljene su najveće količine ekstazija.

Inače studija se sprovodi svake šest godine i sprovedena je po 3 put po nalogu Međunarodne komisije za zaštitu Dunava, čije su članice 14 zemlje.

Tanjug

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija