• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.03.2015

15:33

U SRPSKIM ŠKOLAMA IZRAŽENIO ZLOSTAVLJANJE pokazalo istraživanje UNICEF

Društvo

U SRPSKIM ŠKOLAMA IZRAŽENIO ZLOSTAVLJANJE pokazalo istraživanje UNICEF

Podeli vest

Istraživanje UNICEF pokazalo da u osnovnim i srednjim školama u Srbiji postoji rodno zasnovano nasilje i da je ono široko rasprostranjeno

Istraživanje je sprovedeno u 50 škola širom Srbije koje su deo mreže programa "Škola bez nasilja", i koje su dobile instrukcije za davanje upitnika preko mentorki i mentora.

Tokom prva tri meseca školske 2013/2014, čak 69 odsto učenika osnovnih škola i 74 odsto srednjoškolaca  doživelo je barem jedan od ovih oblika nasilja


Obuhvaćen je obiman uzorak, popunjena su 24.982 upitnika. Drugim rečima, u istraživanju je učestvovalo 13.609 učenika i učenica osnovnih škola, 8.755 učenika i učenica srednjih škola i 2.618 zaposlenih u školama. Ispitano je 14 oblika nasilja čiji je raspon od rodnih predrasuda do seksualnog uznemiravanja.

Tokom prva tri meseca školske godine 2013/2014, 69 odsto učenika i učenica osnovnih škola i 74 odsto srednjoškolaca i srednjoškolki doživeli su barem jedan od ovih oblika nasilja.

Istraživanje je takođe pokazalo da se procenat izloženosti rodno zasnovanom nasilju povećava sa uzrastom i da se u zavisnosti od pojedinačnih oblika razlikuje prema rodnoj pripadnosti (prema devojčicama i prema dečacima).

Na primer, posebno zabrinjava to što je više od jedne trećine devojčica u VII i VIII razredu osnovne škole izloženo fizičkom seksualnom uznemiravanju (35 odsto i 37 odsto). Kada je reč o ukupnoj izložnosti, 48 odsto učenica IV razreda osnovne škole prijavljuje da su trpele neki oblik RZN-a i taj procenat se povećava sa uzrastom i dostiže 85 odsto u VIII razredu.

Posebno zabrinjava to što je više od jedne trećine devojčica u sedmom i osmom razredu osnovne škole izloženo fizičkom seksualnom uznemiravanju

Takođe, dečaci (češće nego devojčice) pravdaju nasilje u partnerskom odnosu.

Najvažnija preporuka koja sledi iz ozbiljnih rezultata jeste da bi trebalo preduzeti i hitne mere, kao i dugoročne reforme. Navodi se i da je potrebno uspostavljanje redovnih, dugoročnih, obaveznih obrazovnih programa o rodnoj ravnopravnosti namenjenih svima koji će biti zaposleni u školama, ali i svima koji se nalaze na mestima odlučivanja u obrazovnim i državnim institucijama, kao i savetnicima i inspektorima u obrazovnom sistemu. Kako se ističe, potrebno je da državne institucije podrže taj sistemski proces.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija