• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.03.2015

17:10

GENERAL DIKOVIĆ UČESTVOVAO na konferenciji UN

Društvo

GENERAL DIKOVIĆ UČESTVOVAO na konferenciji UN

Podeli vest

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvovao je na prvoj Konferenciji načelnika generalštabova zemalja učesnica u multinacionlani operacijama UN, koja je održana u sedištu Ujedinjenih nacija, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane


Reč je o prvoj takvoj konferenciji koju organizuju UN od svog formiranja. 

Na konferenciji održanoj juče Njujorku učestvovali su načelnici generalštabova i drugi visoki vojni predstavnici iz više od 100 država članica UN, a visokim vojnim zvaničnicima obratio se generalni sekretar UN Ban Ki Mun. 

Ban Ki Mun je poručio da je Ujedinjenim nacijama potrebno veće učešće zemalja članica u mirovnim operacijama, politička volja i jedinstvo, kao i da "efikasan učinak zahteva široki konsenzus oko pitanja zašto, gde i kako mirovnjaci ispunjavaju svoj mandat".

Cilj konferencije bio je da se načelnici generalštabova detaljnije upoznaju sa aktuelnim političkim, strategijskim i operativnim okruženjem u kojem se izvode mirovne operacije UN, trenutnim izazovima i prilikama za podršku ovim mirovnim operacijama, kao i da se sagledaju perspektive mirovnih operacija UN. 

Razgovaralo se i o mogućnostima da se zajedničkim naporom unapredi efektivnost mirovnih operacija koje se izvode pod mandatom UN.

312

Mirovnjaka Vojske Srbije trenutno učestvuje u mirovnim operacijama

Konferencija u sedištu UN bila je prilika i za brojne bilateralne susrete, a srpska delegacija koju je predvodio general Diković sastala se sa delegacijama Danske, Angole, Malija i Belorusije, sa kojima je razgovarala o mogućnostima za unapređenje vojne saradnje.

Od 1948. godine, kada su UN uputile prvu mirovnu misiju na Bliski Istok, radi nadgledanja primirja, pokrenuto je 68 misija UN. Trenutno je aktivno 16 misija na četiri kontinenta, a u njima je angažovano oko 93.000 vojnika i vojnih stručnjaka, 17.000 civila i 13.000 policajaca iz 120 zemalja. 

Poslednja, Multidimenzionalna integrisana misija za stabilizaciju Centralnoafričke Republike (MINUSCA), aktivna je od septembra 2014. godine.

Od 2006. do kraja 2014. godine, Vojska Srbije učestvovala je u 12 mirovnih misija UN u kojima je bilo angažovano 1.227 pripadnika VS. Trenutno, Vojska Srbije učestvuje u sedam mirovnih misija Ujedinjenih nacija, sa 312 svojih pripadnika.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija