• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.04.2015

21:37

LONČAR: Nabavljamo 10 akceleratora za zračenje

Društvo

LONČAR: Nabavljamo 10 akceleratora za zračenje

Podeli vest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je večeras kako se radi na rešavanju jednog od najvećih problema srpskog zdravstva - smanjenju lista čekanja na zračenje i najavio da će do kraja maja biti završena dokumentacija i tenderi za nabavku 10 akceleratora sa bunkerima koji će odmah biti spremni za pacijente


Lončar je apelovao i da se završi tender u Sremskoj Kamenici, koji je pet puta oboren, kao i da se uzmu četiri ili pet akceleratora pod boljim uslovima. 

- Svesni smo problema sa listama čekanja i mnogo napora je uloženo da se on reši. Nije taj problem nastao za godinu i dve već postoji dugo - naglasio je Lončar za RTS komentarišući da jedan od najvećih problema srpskog zdravstvenog sistema predstavljaju liste čekanja za zračenje i da Srbija ima samo 11 i da ne rade svi.

Podsećajući da je premijer najavio reorganizaciju i reformu zdravstvenog sistema u 2016. godini ministar Lončar je rekao kako ćemo "ući u neke objekte, nećemo zidati nove zgrade, već ćemo u prostore vojnih bolnica ulagati sa stranim investitorima, kako ne bismo imali liste čekanja".

Povodom podatka da je samo prošle godine Lekarska komora izdala 927 sertifikata koji su lekarima potrebni prilikom prijave za rad u inostranstvu, što je gotovo tri puta više nego 2012, a da svaki peti lekar nema dovoljno bodova za obnovu licence, ministar je poručio:

- Ne može biti opuštanja, moramo da uložimo u sebe. On je dodao i da odlazak lekara u inostranstvo nije samo problem Srbije već i drugih zemalja iz regiona.

On je ukazao i da je dato odobrenje za primanje 1.500 lekara, da je većina primljena, ali i da su za neke konkursi i dalje u toku. Radilo se i na primanju lekara na specijalizaciju, u septembru je njih 1.200 primljeno.

Kada je reč o radu Ministarstva zdravlja, Lončar je rekao da liste čekanja jesu smanjene, ali da moraju da budu kraće. Kada je u pitanju zdravstvo Srbije na evropskoj rang listi, Lončar je rekao da se jesmo pomerili za tri mesta, ali da to nije naš cilj, već da budemo u najboljih 10 ili 15.

Ministarstvo uvodi i jedinstven informacioni sistem i jedinstven nacionalni račun. Lončar ističe da je to korisno i za pacijente i za zdravstvene radnike, jer će se imati presek stanja u svakom trenutku.

Podseća da su smanjene cene lekova, da je novac ušteđen i da će biti iskorišćen za nabavku novih lekova. Cilj je, kaže, da se cene smanje na duži period.


Jedna od neiskorišćenih šansi je i zdravstveni turizam. Lončar ističe da se to pre svega odnosi na stomatologiju i plastičnu hirurgiju i dodaje da ministarstvo treba da stane iza predstavnika struke, da bude njihov garant, da ih promoviše.

U Srbiji bi se radile intervencije, a pacijenti bi boravili u srpskim banjama i lečilištama i, kako kaže Lončar, "ovde bi ostavljali novac".
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
beki

pre 8 godina

Ne deset nego sto akceleratora bi trebao da pokloni NATO i ta velika moralna EU kaoi Amerika, jer je zahvaljujuci njima i njihovim "milosrednim andjelima", u ovom narodu zavladala epidemija kancera. A ja se iskreno nadam da ce ti andjeli i njima da donesu "milosrdnost"

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija