• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.05.2015

06:00

SREĆAN PRAZNIK, RADNICI! Evo kako da najbrže naplatite svoju zaradu!

Društvo

SREĆAN PRAZNIK, RADNICI! Evo kako da najbrže naplatite svoju zaradu!

Podeli vest

Izmenama Zakona o radu pojednostavljena je mogućnost naplate neisplaćene zarade od poslodavca. Najvažnija izmena je činjenica da obračun zarade sada predstavlja izvršnu ispravu. To znači da zaposleni sada može na osnovu obračuna zarade direktno sprovesti izvršenje svoga potraživanja na imovini poslodavca!

Kako za Informer.rs kaže advokat Nenad Cvjetićanin, to je svakako pozitivan korak u pravcu zadovoljena prava radnika, jer podrazumeva da će ubuduće izvršitelji kucati na vrata poslodavaca koji kasne, ili ne isplaćuju zaradu zaposlenima.

Ove izmene Zakona drastično skraćuju vreme naplate zarade od poslodavca
 

 

Nenad Cvjetićanin, advokat

- Zaposleni na ovaj način može doći do svoje zarade za nekoliko meseci, dok je pre uvođenja ovih izmena za isplatu svoje zarade morao da čeka i nekoliko godina. Pre uvođenja ove novine zaposleni je bio u obavezi da radi naplate svoje zarade podnese tužbu sudu, i da tek po pravosnažnosti presude započne sa naplatom svog potraživanja. Takva procedura za naplatu potraživanja zarade je trajala dugo, u nekim slučajevima i nekoliko godina. Ovim izmenama „preskače se“ jedan deo sudskog postupka i omogućava zaposlenima da na brz i efikasan način naplate svoju zaradu od poslodavca – kaže Cvjetićanin.

Zakonom je propisana obaveza poslodavca da prilikom svake isplate zarade zaposlenom dostavi obračun. Propisana je obavezna forma obračuna zarade.  Obračun zarade obavezno mora sadržati potpis ovlašćenog lica i pečat poslodavca.

Ukoliko poslodavac odbije da zaposlenom dostavi obračun zarade, propisana je novčana kazna u rasponu od 800 hiljada do dva miliona dinara za poslodavca koji ima svojstvo pravnog lica, odnosno za 300 do 500 hiljada dinara za poslodavca koji je preduzetnik.

Poslodavac je u obavezi da zaposlenom dostavi obračun zarade i za mesec u kome nije izvršio isplatu zarade. U tom slučaju poslodavac je dužan da obavesti u pismenom obliku zaposlenog  da isplata zarade nije izvršena i da navede razloge zbog kojih zarada nije isplaćena a najkasnije do kraja meseca za prethodni mesec.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija