• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.04.2015

20:19

LEGIJA ČASTI dodeljena novinarki Olji Bećković

Društvo

LEGIJA ČASTI dodeljena novinarki Olji Bećković

Podeli vest

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro uručila je danas orden Legije časti, u rangu viteza, novinarki Olji Bećković za izuzetan profesionalni put, hrabrost i odvažnost, poručivši tom prilikom da njena zemlja time odaje priznanje i celoj profesiji novinara

Bećković je, primajući orden, rekla da je odlikovana u trenutku kada je, kako je navela, političkom odlukom ukinuta emisija "Utisak nedelje" koju je vodila u protekle 23 godine.

- Ne mogu i neću da sakrijem ličnu nelagodu što me je Vaša zemlja, Francuska, jasnije videla i bolje razumela od moje sopstvene - istakla je Bećkovićeva, vidno uzbuđena.

Ambasadorka Moro je ukazala da je sloboda govora neprestana borba koja se sudara sa brojnim preprekama.

- Ne samo sa nezadovoljstvom onih čiji se interesi loše prilagođavaju transparentnosti, već i sa komercijalnim interesima i, najzad, sa autocenzurom, iskušenjem koje postaje razumljivo pred strepnjama koje mogu da osećaju novinari za svoje radno mesto, pa čak i za svoju bezbednost", rekla je Moro.

Tanjug

Prema njenim rečima, da bi se to prevazišlo treba imati čvrsto utemeljena uverenja, veoma jasan osećaj za moral i ličnu hrabrost, a potrebno je i povoljno okruženje, ne samo na zakonskom već i na društvenom i intelektualnom planu.

- Solidarnost profesije, podrška građana, priznavanje uloge slobode medija u jednoj demokratiji su veoma važni elementi koji omogućavaju veru u budućnost - dodala je Moro.

Zahvalivši na francuskom odlikovanju, Bećkovićeva je istakla da je ono sada obavezuje da se do kraja života trudi da ga ne izgubi.

- Ovo bi trebalo da bude nešto zbog čega se osećate vrlo ponosno, a sa druge strane taj osećaj da vas Francuska više ceni od sopstvene zemlje ne može baš da vas učini ravnodušnim - zaključila je Bećkovićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
PAVLE

pre 8 godina

E MOJA ,OLJA, "UTISAK" JE - DA SI BILA BOLJA ! AL* ŠTA ĆEŠ JADNA, - TO JE FRANCUSKA VOLJA !!

PAVLE

pre 8 godina

E, ŠTA ĆEŠ SINE - SVAKO SE BORI ZA ONO ŠTO NEMA !!

FRANCUSKE CIA SLUGE

pre 8 godina

Nisu mogli gore da nam se osvete za gubitak strateskih poslova u Srbiji koje su preuzeli Nemci i Austrijanci. Malo morgen CIA!!!

Knez

pre 8 godina

Još fale ,samo, Vuk i Dana da bi ugođaj bio kompletan

Gandra

pre 8 godina

Interesantno je da neko ko dobije ovako visoko priznanje izjavi da ga ne cene u sopstvenoj zemlji.Verovatno je razlog i \nOljin subjektivni stav o sebi:Najbolji novinar koga najvise proganjaju?Odnosno\nnovinar koji nikad nije govorio o kvalitetu svojih emisija, koje su bile itekako subjektivne i jako dobro placene.\n

Tanja

pre 8 godina

Kako god, vecina se vrti oko novca. Zato sto je politika usla u svaki dom i svaki um i svi se trude da, putem medija, reorganizuju percepciju zdrave pameti. Jeste da opsta metodologija jasno i precizno ukazuje na razliku izmedju zdravorazumskog i naucnog misljenja , ali to onima koji se bave uticajnim delatnostima ne daje za pravo zloupotrebu istog iz koristoljublja. Ma o kome da se radi.

Milutin Vranjski

pre 8 godina

Нешто заборавих, да ли се емисија другарице легионарке Оље Бећковић зваше Утисак недеље или Дојам Тједна?

stanko

pre 8 godina

odakle im hrabrosti da je brukaju, a ona sama da se obruka i da ga primi

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija