• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.05.2015

17:21

ISTRAŽIVANJE: 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU!

Društvo

ISTRAŽIVANJE: 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU!

Podeli vest

Većina građana podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji i očekuje da će se to desiti za oko deset godina ili ranije, pokazalo je istraživanje Medijum Galupa.

Istraživanje urađeno za potrebe Delegacije EU u Srbiji pokazalo je da 59 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU, 34 odsto ne podržava, a šest odsto ne zna.

Kako prenosi u saopštenju Delegacija EU u Srbiji, najčešći razlozi za podršku evropskim integracijama su ekonomske prirode i tiču se bolje budućnosti i prosperiteta (46 odsto), boljeg standarda (38 odsto) i bolje šanse za zaposlenje (34 odsto).

Odnos građana prema EU je stabilan, s obzirom da je i u ovom, ali i u prethodnom istraživanju iz 2014. godine, 47 odsto ispitanika reklo da je njihov stav "generalno pozitivan".

U istraživanjima sprovedenim do 2014. godine podrška nije prelazila 35 odsto. Ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije EU bio održan danas, izašlo bi 73 odsto građana, "za" bi glasalo 55 odsto ispitanika, dok bi "protiv" bilo 26 odsto.

Ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo i da 57 odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU za oko 10 godina ili ranije, dok se smanjio broj građana koji smatraju da se to nikada neće dogoditi i sada iznosi 14 odsto, u poređenju sa 22 odsto u septembru 2014. godine.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.265 punoletnog ispitanika, intervjuom "licem u lice".

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PAVLE

pre 8 godina

TAMAN TOLIKO ĆE NAS I OSTATI - DOK STIGNEMO U PRETSOBLJE ?!

Dragomir

pre 8 godina

Ало,ви там из ИНФОРМЕРА,немо' да ширите неистину ,,како шесет посто нечега 'оће народ,,?Ја још не сретох никога ко позитивно мисли о Евро зезанцији!Никога!Ко је гурнуоРумунију и Бугарску и да ли им је боље?Није!Шта кажу такозвани хрвати?Добили су списак ШТА НЕ СМЕЈУ и још га читају.Што не добише шта смеју јер ту и тамо има само неколико тачака.СМЕЈУ САМО ДА ДИШУ ,ТРЕПУЋУ И ОБРАТЕ ПАЖЊУ НА ПОНАШАЊЕ!И да случајно не буду криви краставци у башти.Ах,да,и да бране 'тицама да не лете уназад!Да се ја питам тражио бих шта нуди Евро зезанција написмено па да размотримо пажљиво читајући једно пет година.А за то време да видимо ,,каква им је ракија,, по српском обичају.А има и оно ,,колико пара толико ћемо Европи да свирамо,,!Ма,бре,само се треба сетити!Док су они јели овце са све вуном ми смо користили златне цептерове екцајзле!Ел се то тако вика!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija