• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.05.2015

17:42

NBS: Ako Grčka bankrotira, njihove banke neće!

Društvo

NBS: Ako Grčka bankrotira, njihove banke neće!

Podeli vest

Četiri grčke banke koje rade u Srbiji imaju dovoljno novca i kapitala, a klijenti su maksimalno zaštićeni, kažu u NBS

Grčke banke koje posluju u Srbiji su sigurne, imaju dovoljno novca i kapitala, a klijenti su maksimalno zaštićeni, kažu u NBS za Informer.

Oni ističu da nema bojazni od negativnog uticaja finansijske krize u Grčkoj na njihov rad.

14%
bankarskog sektora u Srbiji čine četiri grčke banke

Kako ističu u centralnoj banci, pojačano prate poslovanje četiri banke koje su u grčkom vlasništvu (Eurobank, Vojvođanska banka, Pireus i Alfa banka), a "naročito njihovu likvidnost i odnose sa matičnim grupama".

Nezavisne od matice

Iako je MMF u ponedeljak upozorio da svako pogoršanje uslova u Grčkoj može uticati na balkanske zemlje u kojima posluju grčke banke, iz NBS uveravaju da su one bezbedne.

Država Srbija garantuje za sve štedne uloge do 50.000 evra

- Banke u grčkom vlasništvu su nezavisne firme koje rade u skladu sa našim zakonima. Uloga NBS je da obezbedi zaštitu interesa deponenata i stabilnost finansijskog sistema u celini. Kako nije primećen negativan uticaj dešavanja u Grčkoj na rad banaka u njihovom vlasništvu, ne postoji ni potreba za uvođenjem posebnih mera - istakli su u NBS.

Oni dodaju i da će u narednom periodu pratiti ove banke i da će u slučaju potrebe preduzeti mere.
Inače, MMF je u najnovijem izveštaju naveo da filijale grčkih banaka čine između 14 i 22 odsto bankarskog sistema Bugarske, Makedonije, Albanije, Rumunije i Srbije.

- U slučaju pogoršanja uslova u Grčkoj te filijale imaće veću potrebu za likvidnošću. Osim toga, visok nivo nenaplativih zajmova u pojedinim bankama stvara dodatni rizik, dok bi finansijski sektor u tim zemljama mogao biti pogođen i manjkom poverenja - navodi MMF.

Nastavljaju rad

A u grčkim bankama koje posluju u našoj zemlji naglašavaju da su registrovane kao domaće firme, da strogo poštuju propise NBS i da nemaju nikakvih problema u radu. Takođe, one podsećaju i da je Zakonom o osiguranju bankarskih depozita u Srbiji osigurana svaka pojedinačna štednja u iznosu do 50.000 evra.

- Pireus banka je visokolikvidna i solventna, a celokupno njeno poslovanje u skladu je sa propisanim direktivama NBS. Novac koji je banka uložila kao kapital ne može se povući i on ostaje u Srbiji kao trajna garancija solventnosti ovdašnjim deponentima, kreditorima i drugim poveriocima - naglašavaju u Pireus banci.

agencije

Oni dodaju i da će, bez obzira na dešavanja u Grčkoj, nastaviti neometano da posluju. Slično kažu i u Vojvođanskoj banci (u vlasništvu Nacionalne banke Grčke).

Novac koji je banka uložila kao kapital ne može se povući i on ostaje u Srbiji kao trajna garancija
Pireus banka

- Šta god da se dogodi sa Grčkom, pa i da nestane sa mape sveta, ova banka će nastaviti da radi u Srbiji. To je domaća banka sa stranim kapitalom, koja posluje po srpskim propisima - istakao je predsednik IO Vojvođanske banke Marinos Vatis.

Dodatna revizija banaka

Dekan Fakulteta za bankarstvo Hasan Hanić takođe smatra da nema razloga da grčke banke u Srbiji propadnu. On otkriva i da je MMF tokom posete Beogradu za svaki slučaj naložio kontrolu rada svih banaka i proveru njihove aktive i naplativosti kredita.

- To je dodatna revizija banaka koju će raditi nezavisno telo, a ne sama NBS, i koja treba da se završi do kraja leta. To uliva još veću sigurnost u poslovanje celog bankarskog sektora. NBS radi i na strategiji rešavanja problema nenaplativih kredita, koja će biti gotova krajem juna - navodi Hanić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija