• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.05.2015

11:42

ČADEZ: Treba nam nova ekonomska diplomatija! (VIDEO)

Društvo

ČADEZ: Treba nam nova ekonomska diplomatija! (VIDEO)

Podeli vest

Srbiji je potreban novi model predstavljanja privrede u inostranstvu i nova ekonomske diplomatija, poručeno je danas u Privrednoj komori Srbije, kao i da bi trebalo da primenimo iskustva Austrije, gde jedan evro uložen u predstavljanje privrede u inostranstvu daje 55 evra od izvoza

Predstavnici Ministarstva privreda su, takođe, poručili na skupu "Austrijski model zastupanja privrede u inostranstvu", da bi ekonomska diplomatija u narednom periodu trebalo više da dođe do izražaja.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je cilj reformisanje komore u saradnji sa Austrijskom privrednom komorom, kako bi napravili od PKS pravi servis privrede za podršku izvozu, koji je veoma važan za podizanje privrednog rasta.

- Možda i najvažnija stvar koja nam je potrebna jeste efikasnija veza ili uspostavljanje mreže kontakata u inostranstvu. Okupili smo se sa predstavnicima više ministarstava i svima koji mogu imati ulogu u tom procesu kako bi videli na koji način da dođemo do efikasnije ekonomske diplomatije - kazao je Čadež.

On je istakao da treba naći najbolji način za pomoć srpskim izvoznicima i kako povećati broj izvoznika u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, Austrija je od 2000. do danas skoro duplirala svoj izvoz i od 10 zarađenih evra svih austrijskih kompanija šest evra dolazi od izvoza roba i usluga u inostranstvu.

- To dosta govori zašto smo se odlučili baš za taj model. Posle ćemo napraviti radnu grupu sa ministarstvima i PKS kako bi napravili dobru ekonomsku diplomatiju - naveo je Čadež.

On je na otvaranju skupa rekao da u Srbiji nažalost imamo situaciju da više od 40 odsto srpskih izvoznika izveze robu vrednu 50.000 evra godišnje, što je otprilike jedan šleper.
Čadež je kazao i da veliki broj domaćih izvoznika ne može da izdrži duže od godinu ili godinu i po dana, jer nemaju kapacitete budu konkurentni.

Državni sekretar u Minitarstvu privrede Miloš Petrović je kazao da bi trebalo da primenimo austrijski model predstavljanja privrede odnosno da treba da učimo od najboljih.

- U ovim vremenima ekonomija nam je jednako važna kao i diplomatija, tako da jačanjem predstavništava u regionu možemo da obezbedimo ekonomski rast. Ministarstvo privrede će podržati komorski sistem koji se reformiše - rekao je Petrović novinarima.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija