• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.05.2015

17:33

UBI ĆE NAS DUVANSKI DIM! Svaki treći Srbin je pušač!

Društvo

UBI ĆE NAS DUVANSKI DIM! Svaki treći Srbin je pušač!

Podeli vest

U Srbiji trećina stanovništva puši, a u starosnoj u grupi od 35 do 44 godine taj procenat je znatno veći i iznosi 47 odsto, rečeno je danas na konferenciji posvećenoj nezakonitoj trgovini duvanskim proizvodima

Na tom skupu stručnjaci su upozorili da je duvan jedan od najznacajnijih pojedinačnih faktora rizika za brojna oboljenja i poručili da među mladima od 15 do 19 godina trenutno puši skoro 20 odsto, odnosno da je svaka peta mlada osoba pod povećanim rizikom da razvije neku od bolesti koje su nedvosmisleno povezane sa pušenjem. 

Pomoćnik ministra zdravlja Predrag Sazdanović ukazao je da je u poslednjih pet godina povećana učestalost uživalaca nikotina, što povećava i rizik od bolesti izazvanih upotrebom duvana. 

Kako je naveo, Ministarstvo planira izmene ili potpuno novi Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, kao i široku intersektorsku saradnja kako bi se ostvarila bolja i potpunija kontrola.

Pomocnik direktora Instituta "Batut" Periša Simonović rekao je da je po podacima te ustanove 81 procenat mladih pušača od 13 do 15 godina kupilo cigarete bez obzira na to što prema postojećem Zakonu postoji zabrana prodaje duvanskih proizvoda maloletnim licima.


Šef Kancelarije SZO za Srbiju Miljana Grbić navela je da nezakonita trgovina čini duvanske proizvode dostupnijim siromašnijim grupama stanovništva, mladima i deci, I da je naročito izražena u zemljama u tranziciji.

- Procenjuje se da je udeo nezakonitog tržišta cigaretama u Evropi od šest do deset odsto. Eliminacijom ovog tržišta, vlade zemalja Evrope bi ostvarile dodatan prihod i sacuvale 38.000 života godišnje - rekla je Grbić.

Šef Odseka za suzbijanje nelegalnog prometa duvana i drugih akciznih proizvoda u Upravi kriminalisticke policije MUP-a Srbije, Boro Labus, naveo je da je u prethodnih godinu dana zaplenjeno 52.000 boksova cigareta i oko 180.000 kilograma duvana ukupne vrednosti preko 226 miliona dinara. 

Labus je dodao da je podneto 769 krivičnih i 44 prekršajne prijave protiv ucinilaca tih krivicnih dela.

Prema istraživanjima i podacima svih carina na svetu, jedna od 10 cigareta i drugih duvanskih proizvoda koji se danas konzumiraju nabavljena je nezakonito. 

Evropska komisija procenjuje da nezakonita trgovina cigaretama košta Evropsku uniju i njene članice preko 10 milijardi evra godišnje zbog izgubljenih poreza i carinskih prihoda.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lola

pre 8 godina

..., a nepismenost ce nam, takodje, zadati teske udarce...

Pavle

pre 8 godina

Od kada su nam "Ameri" preuzeli duvansku industriju - pušimo od muke !? Njima pravimo - profit !? Za uzvrat oni nam "filuju" cigarete - ACETONOM !

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija