• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2015

15:18

VULIN U ZRENJANINU: Zaštitili smo osobe sa invaliditetom

Društvo

VULIN U ZRENJANINU: Zaštitili smo osobe sa invaliditetom

Podeli vest

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da su, odgovarajućim izmenama zakona, preduzeća u kojima rade osobe sa invaliditetom izuzeta od privatizacije, čime je zaštićena ta kategorija stanovništa u Srbiji

Zalaganjem tog ministarstva i zahvaljujući razumenvanju Ministarstva privrede, u Zakon o privatizaciji ubačen je član prema kojem se preduzeća DES, odnosno zaštitne radionice, izuzimaju iz procesa privatizacije, rekao je on novinarima uoči otvaranja 39. Festivala kulturno-umetničkog stvaralaštva gluvih i nagluvih Srbije.

- Sačuvali smo i zaštitili osobe sa invaliditetom, jer one ne mogu same da izađu na tržište i zbog toga postoji država", rekao je ministar Vulić naglasivši da ipak ništa ne može da zameni njihov rad, kojim treba da "izbore svoje mesto, a država je tu da pomogne.

Otvarajući manifestaciju na kojoj se, u oblasti dramsko-pantomimskih ostvarenja i modernih igara nadmeću predstavnici 21 organizacije gluvih i nagluvih iz čitave Srbije, Vulin je istakao da resorno ministarstvo izuzetno brine o toj i ostalim kategorijama osoba sa invaliditetom.

Ove godine je iz budžeta dodeljeno 25 miliona dinara za funkcionisanje Saveza gluvih i nagluvih Srbije i još deset miliona dinara za odgovarajuće organizacije gluvih i nagluvih na području Vojvodine, naveo je Vulin napominjući da je, uz novčanu podršku, veoma važno i to što je donet Zakon o upotrebi znakovnog jezika. 

- Nama je stalo da naši sugrađani sa invaliditetom budu deo ovog društva, da budu što ravnopravniji i što vidljiviji -, kazao je Vulin i dodao da su gluvi i nagluvi poznati kao izuzetno vredni radnici, koji u zaštitnim radionicama preuzimaju i najteže poslove.

- I ovaj festival pokazuje kako ti naši sugrađani svojim trudom i radom mogu uspešno da savladavaju svaki hendikep - istakao je ministar Vulin.

Učesnicima manifestacije dobrodošlicu u Zrenjanin poželeo je gradonačelnik Čedomir Janjić, naglasivši da se u tom gradu trude da svojim svojim sugrađanima, koji imaju problema sa sluhom, što više olakšaju život i rad, kako bi uspešno prebrodili najrazličitije barije.

Učesnike i goste u Sali Kulturnog centra Zrenjanin pozdravila je potpredsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije Suzana Matović Maslać ističući da je predstavljanje dostignuća u oblasti kulturno-umetničkog stvaralaštva od veoma velikog značaja za inkluziju gluvih u društvo.

Ona je podsetila da Savez gluvih i nagluvih Srbije postoji 70 godina i dodala da je, za razliku od drugih zemalja bivše Jugoslavije, u Srbiji održana tradicija tog festivala.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija