• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.06.2015

15:35

UPOZORENJE Voda u Pančevu nije za piće i kuvanje!

Društvo

UPOZORENJE Voda u Pančevu nije za piće i kuvanje!

Podeli vest

Voda iz pančevačkog vodovoda nije za piće i kuvanje do daljeg jer je hemijskih neispravna, a najnovije analize njenog sastava mogu se očekivati večeras posle 22 sata

Naime, pančevački Zavod za javno zdravlje je u uzorcima od 4. juna pronašao povećanu koncentraciju trihalometana, koji spadaju u grupu kancerogenih materija. Trihalometani se ne mogu uništiti na visokim temperaturama već se njihova eliminacija obavlja novim količinama vode.

Predstavnici Zavoda su danas uzeli 14 uzoraka vode koja je prosleđena na analizu, a pošto ispitivanje jednog uzorka traje oko sat i po, očekuje se da će večeras posle 22 sata rezultati biti gotovi.

Povećane koncentracije trihalometana, kako je objavljeno na sajtu Pančeva, pronađene su tokom redovne kontrole koja se na te parametre obavlja četiri puta godišnje, a vanredna kontrola je obavljena i u aprilu tokom vanredne situacije sa vodom za piće kada su, navodi se, koncentracije te materije bile u propisanim granicama.

Analize će, rekli su nadležni, obaviti i Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", s obzirom da su sinoć postojale razlike u rezultatima pančevačkog i beogradskog zavoda.

U Pančevu je sinoć održana i sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, odnosno stručno-operativnog tima koji je u stalnom zasedanju, a sprovodi se i intenzivno ispiranje vodovodne mreže.

Direktorka pančevačkog Zavoda za javno zdravlje Mica Sarić Tanasković je u izjavi Tanjugu, objasnila da su trihalometani grupa supstanci koje predstavljaju sporedne proizvode dezinfekcije vode hlorom, a dugoročno gledano deluju nepovoljno na zdravlje ljudi jer je reč o verifikovanim kancerogenim materijama.

- Trihalometani spadaju u grupu kancerogenih materija i zbog toga u vodi ne sme da ih bude preko određene granice, a naš zakon dozvoljava da ukupna koncentracija svih formi trihalometana ne sme da pređe 100 mikrograma po litru vode za piće - kazala je Sarić Tanasković.

Međutim, kako je istakla, u nekim uzorcima vode u Pančevu su nađene dva i tri puta veće koncentracije trihalometana, zbog čega je data preporuka da se voda ne koristi za piće i kuvanje.

U izjavi za Tanjug, gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov rekao je da postoje dva uzroka za povećanu koncentraciju trihalometana u vodovodnoj mreži - jedan je posledica hlorisanja vode, a drugi ako su gradski bunari zagađeni tom materijom, što bi, istakao je, "bilo jako loše".

Prema njegovim rečima, građani su obavešteni čim se saznalo da voda nije hemijski ispravna, postavljene su cisterne na više lokacija i rade se nove analize.

- Ukoliko analize pokažu da je voda ispravna mi ćemo još večeras obavestiti građane da mogu da koriste vodu za piće - naveo je Radanov, ističući da je Gradska uprava uputila apel MUP-u i drugim lokalnim samoupravama da pošalju cisterne sa pijaćom vodom, jer Pančevo raspolaže sa dve.

Cisterne su danas postavljene na više lokacija: Kotež 2 kod Simpa, Tesla, Vojlovica (centar), Bolnica, a tokom prepodneva biće i na Strelištu, Misa (kod crkve), Kotež 1 (kod kružnog toka), Sodara (kod Amana), plato ispred Gradske uprave.

Takođe, na dva sata, cisterne se smenjuju u Starčevu i Omoljici, kao i u Ivanovu i Banatskom Brestovcu, a pojedine cisterne kruže.

Nadležni su najavili i da će do ponedeljka flaširanom vodom biti snabdevene sve predškolske i školske ustanove, bolnica, gerontološtki centar...

Direktorka JKP "Vodovod i kanalizacija" Milica Radovanović navela je da se sprovodi ispiranje mreže, što je preporuka od Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ispiranje mreže je, dodala je, počelo juče, a radilo se celu noć i danas tokom dana, zbog čega može biti smanjen pritisak u vodovodnoj mreži.

Ranije danas, reagovala je i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) koja je zatražila smenu gradonačelnika i direktorke vodovoda, jer kako tvrde, nisu adekvatno reagovali na probleme sa pijaćom vodom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pavle

pre 8 godina

... Ni vazduh - za disanje...!? Pančevo je zbilja na ekološkom udaru a pančevci, zdravstveno najugroženiji u Srbiji...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija