• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.08.2015

11:53

LJAJIĆ: Šta će Srbiji 750 turističkih agencija?!

Društvo

LJAJIĆ: Šta će Srbiji 750 turističkih agencija?!

Podeli vest

Izmenama zakona o turizmu biće uveden red u oblasti rada pre svega turističkih agencija, data veća ovlašćenja inspekciji, kako se ne bi dešavalo da gradjani budu oštećeni i da bi se dala prilika najboljima da ostanu na tržištu, izjavio je danas ministar trgivine i turizma Rasim Ljajić

On je kazao da se mora uvesti red i da će biti doneta odluka da se daju bankarske garanicje za veće organizatore putovanja, pa neće biti dovoljna samo polisa kako je slučaj bio do sada, a za male agencije biće povećaan iznos polise osiguranja.

- Na taj način ostaće na tržištu samo oni koji su respektabilni i mogu da izdrže konkurenciju - kazao je Ljajić za RTV Pink dodajući da ne mora svaka ulica da ima turističku agenciju, da ih sada ima više od 750 u Srbiji, i da je pitanje da li ih je potrebno toliko.

On je kazao da je vlada usvojila predlog izmena zakona o turizmu i da će Pravilnikom koji će biti donet pokušati da se uredi oblast rada turistickih agencija u Srbiji.

Govoreći o poslednjem slučaju zloupotrebe u kojoj je učestvovala kompanija Uniko travel, ministar je kazao da će zahvaljući razumevanju osiguravajućih kuća, naredne nedelje putnici koji su kupili aranžmane u toj agenciji biti obeštećeni.

- Moramo zakonom da ograničimo mogućnost takvih situacija, biće pojacacnih kontrola turitističkih inspektora koji će imati veća ovlašćenja, a posebno ćemo pojačati kontrole u februaru i martu kada se uplaćuju aranžmani - poručio je Ljajić dodajući da će i kaznene odredbe biti poostrene.

On je kazao da će se izmenama zakona dati mogućnost podsticaja za agencije koje dovode strane turiste u Srbiju.

- Trudićemo se da podstičemo ne samo domaći turizam, već i one koji dovode strane turiste - rekao je ministar.

Kako je kazao, zakonom će biti postavljeni i uslovi kako moraju da se formiraju turističke organizacije, kako se da se udružuju, jer nemaju sve opštine takve potencijale da bi morale da imaju organizaciju.

Biće poostreni i uslovi za čelne ljude turističkih organizacija u smislu obrazovanja, poznavanja jezika, godina rada u struci...

On je izrazio očekivanje da će izmene zakona o turizmu biti u skupštinskoj proceduri najkasnije u septembru.

Ljajić je kazao da se za vaučere za odmor u Srbiji do juče prijavilo 8.132 gradjana i da se iz dana u dan primećuje rast broja gradjana koji se prijavljuju.

Cilj je da bude podeljeno 15.000 vaučera i da se ostvari 75.000 noćenja.

Ističući da je procedura ove godine komplikovana, Ljajić je kazao da će biti pojednostavljena naredne godine, kao i da će akcija "Moja Srbija" početi na vreme.


Od ukupnog broja do sada prijavljenih 61 odsto su penzioneri koji su se uglavnom prijavili za banje, dodao je ministar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pavel

pre 8 godina

Ček bre malo,ako se ne varam strategija "države" su mala i srednja preduzeća...(u proseku od 0 do 0.5 zaposlenih po istima)?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17