• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Palada

05.08.2015

18:57

SAŠA VIDIĆ: Hrvati su 1995. pobedili, ali biće i drugog kruga...

Društvo

SAŠA VIDIĆ: Hrvati su 1995. pobedili, ali biće i drugog kruga...

Podeli vest

Mnogi ne znaju da je poznati beogradski modni kreator Saša Vidić i sam žrtva hrvatskog etničkog čišćenja. Vidić je sa 23 godine proteran iz slavonskog sela Mlaka, u kome su ustaše i u Drugom svetskom ratu počinile stravične zločine nad Srbima

Vidić za Informer kaže da na jučerašnju vojnu paradu i proslavu "Oluje" u Hrvatskoj gleda kao na "prvi krug istorijske trke". 

Sećam se kako smo silazili niz strmu blatnjavu obalu kao goveda kad idu na pojilo, bebe su držali u plastičnim kadicama u slučaju da se čamci prevrnu tokom noći

- Oni su pobedili i zato slave, ali, kao i uvek u životu, uvek ima drugi krug! Možda taj drugi krug ja ne dočekam, ali neko od nas sigurno hoće...

Kako sa ove distance pamtiš progon?

- Moja porodica je još 1991. godine proterana iz slavonskog sela Mlaka. Srbi su morali da se isele, inače bi završili kao njihovi preci u nekom od logora. Kraj u kom sam odrastao i za vreme NDH bio je očišćen od Srba! Otišao sam sa stricem i mlađim bratancem preko Save, sa zbegom u drvenom čamcu baš onakvom kakvog ga je opisao Vladimir Nazor. Prešli smo u Bosnu, tada nismo ni sanjali da će i tamo biti rata.

Gde ste otišli?

Nisam znao da čitam ćirilicu

Kako si se prvih godina snalazio u Beogradu?
- Teško, pošto nisam znao ćirilicu, pa sam neretko pitao sestru kako im to piše na radnjama Šekspir, a ona meni: Budalo, piše tekstil! Nisam znao da je kruh hleb, da se vrhnje kaže pavlaka, no vreme je učinilo svoje. Sad, možda i svesno, gotovo da ne koristim nijednu hrvatsku reč! 

- Ne mogu tačno da se setim mesta, bila je duboka noć... Sećam se kako smo silazili niz strmu blatnjavu obalu kao goveda kad idu na pojilo. Bebe su držali u plastičnim kadicama u slučaju da se čamci prevrnu u noći.

Kako ste stigli do Srbije?

- Iz sela u koje smo prvo izbegli kamionom smo otišli za Banjaluku, onako prašnjavi i blatnjavi, ali barem slobodni! Od tog trenutka cenim slobodu više no išta na svetu! Iz Banjaluke sam redovnom linijom došao na Bežanijsku kosu kod ujaka, a brat i sestra otišli su u Sombor kod tetke.

Hrvati su u Kninu digli spomenik Tuđmanu. Nije li to uvreda za sve žrtve?

- Spomenici su samo gomila mermera, betona i gvožđa... Šta može više da uvredi ili ponizi nekog ko je u jednoj državi EU građanin "drugog reda"?! Zar se smanjio antisemitizam posle podizanja spomenika jevrejskim žrtvama - ne, nije! Tako da ni spomenik Tuđmanu neće uticati na ustaštvo...

Možeš li oprostiti Hrvatskoj sve to što si preživeo?

- Ne. Mogu li Srbiji oprostiti godine pod Slobom? Ni njima ni nama nije bilo sjajno, živeli smo u dva fašističko-nacionalistička sveta sa dva mala bedna diktatora! Na sreću, nisam izgubio nikog od porodice i zato verovatno ne osećam mnogo gorčine i jeda. A možda je to iz samog kućnog vaspitanja, pošto su u našoj porodici bili izmešani i Česi i Mađari i Hrvati i nikada nismo delili ljude na ove i one!
 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
majka

pre 8 godina

Jos jedna tuzna prica srecom sa dobrim krajem.Delim Vase misljenje izreceno u poslednem odgovoru.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija