• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

06.08.2015

13:36

NEMAR LEKARA Uz novi bubreg dobio i tešku infekciju i umro!

Društvo

NEMAR LEKARA Uz novi bubreg dobio i tešku infekciju i umro!

Podeli vest

Milomiru Mumoviću (47) iz Beočina pre mesec dana uspešno je presađen bubreg... Dve nedelje kasnije izašli su mu pečati po telu, dobio je temperaturu, a posle 10 dana izgubio je bitku sa životom, tvrdi njegova sestričina Nataša Zanfirović

Milomir Mumović (47) iz Beočina, umesto da započne novi život jer je posle četiri godine dobio bubreg, umro je od infekcije bakterijom klostridijom koju je zaradio u Kliničkom centru Vojvodine, tvrdi za Informer njegova sestričina Nataša Zanfirović.

Prema njenim rečima, cela porodica je pre samo dve nedelje bila presrećna jer je Milomirov organizam dobro prihvatio organ davaoca, a onda se iznenada sve iskomplikovalo. Nesrećni čovek umro je u ponedeljak, a u otpusnoj listi, kako ističe njegova sestričina, navedeno je da je uzrok smrti upravo infekcija izazvana bakterijom!

Krvavi čaršavi

Sestričina, ali i supruga Marijana očajne su zbog ponašanja i nemara lekara u KC Vojvodine, koje krive za smrt svog najbližeg.

- Čekali smo svi na taj bubreg čitave četiri godine i, kada ga je, napokon, pre mesec dana dobio, radovali smo se što je sve dobro prošlo. Međutim, ujak je ubrzo nakon transplantacije prebačen sa odeljenja intenzivne nege na odeljenje za nefrologiju. Njegovo stanje je u tom momentu bilo odlično. Bubreg je počeo da radi, a rezultati su bili više nego dobri. Ipak, tada počinju problemi - kaže naša sagovornica.

Klostridija i ranije ubijala

Poslednja epidemija ove opasne bakterije dogodila se 2013. godine na odeljenju užičke bolnice, kada su dva pacijenta preminula, dok je sedam bilo u teškom stanju. Međutim, to nisu bili usamljeni slučajevi, jer je samo godinu dana ranije registrovano čak pet bolničkih epidemija ove bakterije, 1.063 osobe bile su zaražene, dok je 29 preminulo.

 

 

 

 


 

Prema njenim rečima, Mumovića su lekari KC Vojvodine smestili na krevet na kojem je posteljina bila umazana krvlju i znojem i koju niko nije hteo da promeni (?!).

- Kroz njegovu sobu i kupatilo prolazio je ko god je stigao, a bolničarke nisu imale ni masku na licu. Po rukama su mu izašli pečati, a vrlo brzo je dobio i temperaturu. Bili smo u šoku kada su nam, i pored takvog stanja, doktori rekli da će uskoro biti otpušten - i dalje začuđena, priča sestričina.

agencije

Ona ističe i da su Mumićevu suprugu Marijanu lekari savetovali da okreči kuću i skloni zavese i cveće.
- Čak su naglasili da mora biti u izolaciji naredna tri meseca, da su posete zabranjene i da ona mora da otvori bolovanje da bi se sprečilo širenje zaraznih klica! Nismo mogli da verujemo šta čujemo! U bolnici su ga držali u totalno nehumanim uslovima - naglašava Nataša.

Već je bilo kasno

Kada je bilo očigledno da u toj ustanovi ne dobija adekvatnu negu i da mu se zdravstveno stanje pogoršava, porodica Mumović zahtevala je da Milomir bude prebačen u Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Mere prevencije

- rana dijagnoza i lečenje
- higijena ruku pacijenata i osoblja bolnica
- izolacija obolelih
- dezinfekcija opreme i predmeta

- Tu su odmah na prijemu konstatovali da je zaražen klostridijom, ali i da ima sepsu i upala pluća. Čim su ga videli, lekari u Kamenici su rekli da je zapušten i da malo šta mogu da učine. Smešten je na intenzivnu negu. Trudili su se da ga spasu, ali bilo je kasno jer je ubrzo umro - kaže Nataša Zanfirović.

O slučaju Mumovićeve smrti juče nismo dobili objašnjenje iz KC Vojvodine, ali ni iz Instituta za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milica

pre 8 godina

Moj uja otišao je tako rano, mnogo sam ga volela... Ostavio je za sobom divan, divan utisak, uvek je bio nasmejan, i u dobru i u zlu, njegovom snagom, i njegovim osmehom, svakog je uspeo da zaveseli.....bio je tako divno stvorenje, da mi prosto nije jasno da nas je baš on napustio, jaoj, volela bih da je sve ovo san, svaki dan učinio bi ga srećnim, i došao je dan kada je morao, da legne u prostoriju koja nije bila za njega, (bolnica), ali i to je prihvatio sa osmehom, bio je dok nije došao zadnji dan njegovog života.....ne postoji čovek, ko što je on. .....nijedan uja ga ne može zameniti....moj ujkica, andjelčiću moj, počivaj u miru.....

deo demosa

pre 8 godina

Ja sam lezao na odeljenju do toga, dobio super negu, a sto se tice odeljenja za presadjivanje, ti nisi mogao da udjes tamo jer je bilo zakljucano.

Milomirov brat

pre 8 godina

Na odeljenju abdominalne hirurgije gde je obavljeno presadjivanje i jeste sve bilo u redu(kreatinin sa 1500 jedinica je pao na 250,pacijent je poceo da mokri),a onda je 11-tog dana inkubacije odluceno da se umesto u uslove sterilne kucne nege prebaci u sobu na odeljene nefrologije(inace je prvi pacijent koji iz inkubacije nije pusten na kucno lecenje).Tu kola krecu niz brdo,pacijenti i osoblje odeljenja ulaze u sobu bez zastitnih maski,u toku dana dobija koznu infekciju koju lekari pravdaju vrucinom i znojem.Sutra dan dobija temperaturu i zali se da ga bole pluca i da tesko dise,snime pluca kazu da je sve u redu,nakon par sati iz rane curi gnoj,lekar iscedi gnoj i sestra prelepi flaster i konstatuju da je sa ranom sve ok.Sutra dan stanje je jos gore,na insistiranje porodice upucuju ga na Institut za pluce bolesti u Sr. Kamenici,gde nakon pregleda i analiza konstatuju da ima,tesku upalu pluca,sepsu,kolostridiju i leukopeniju(samo 900 leukocita,bolesnici od raka pluca nakon hemo i radio terapije imaju oko 4000), konstatuju da se radi o zapustenom pacijentu.Daju sve od sebe da ga spasu,ali nakon par dana Milomir umire. Rezime svega je da sepsa i septicki sok nisu novost u bolnickim lecenjima ni kod nas ni u svetu,ali su takodje stanja koja se mogu leciti.SZO je 2011. sepsu proglasila za bolest hitnog medicinskog reagovanja kojim se spasavaju ljudski zivoti(u hitnosti su bitni sati,a ne dani).Da su lekari odeljenja neforlogije to znali i prvog dana ga poceli leciti,Milomir bi mozda bio ziv :.-(

jaca

pre 8 godina

proverite kolikoje bubreznih bolesnika umrlo u zadnjih godinu dana i zbog cega?

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17