• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.08.2015

11:41

OPREZ, LOPOVI HARAJU PLAŽAMA! Kradu novčanike i telefone!

Društvo

OPREZ, LOPOVI HARAJU PLAŽAMA! Kradu novčanike i telefone!

Podeli vest

Ključne mete lopova su plaže na Crnogorskom primorju i gradska kupališta poput Ade Ciganlije i Štranda. Ukradene stvari kradljivci preprodaju i tako zarade oko 400 evra nedeljno

Kako zaštiti stvari na plaži

* ne nosite dragocenosti ni veće novčane iznose

* ne brojte novac pred svima
* ne držite zajedno dokumenta i novac
* ne ostavljajte stvari bez nadzora

Na kupalištima širom Srbije lopovi sve češće kradu novčanike, mobilne telefone, ali i manje vredne stvari poput papuča i peškira. Najviše se krade za vikend, kada su gradske plaže pune gostiju.

"Pelješenje" po plažama je praksa iskusnih lopova koji u grupicama vrebaju iz prikajka, i kada ljudi odu u vodu, neprimetno, za svega par minuta, pokupe sve što im je na dohvatu ruke.

Uglavnom se kradu novčanici i mobilni telefoni, zatim patike, torbe, papuče i peškiri. Posle "obavljenog posla" lopovi nestaju bez traga.

Meta pljačkaša bio je i Beograđanin Jovan L., koji je pre nekoliko dana ostao bez novog telefona na Adi Ciganliji. Dok je s drugarima igrao odbojku u plićaku, iz šortsa koji je ostavio na peškiru ukraden mu je telefon.

Kradljivcima omiljene budvanske plaže

Crnogorskim inspektorima telefoni su usijani od poziva pokradenih turista. Tako je nedavno policija uhapsila na delu dvojicu dvadesetogodišnjaka iz Smedereva koji su krali po budvanskim plažama.
Za samo nekoliko dana opljačkali su više od deset turista.

- Bili smo u vodi oko dvadesetak minuta. Kada sam došao do peškira, video sam da je šorts malo pomeren i odmah sam ga uzeo da proverim da li je telefon u džepu. Međutim, neko ga je ekspresno ukrao - kaže Jovan.

On kaže da to samo pokazuje da lopovi pažljivo motre šta kupači rade i gde ostavljaju stvari.

- Policija teško pronalazi ovakve kradljivce i tako je skoro svakog leta - smatra Jovan.

Ista situacija je i u Novom Sadu. Lopovi na Štrandu najčešće "rade" vikendom i koriste trenutak kad su najveće gužve.

Ivan Nožinić, savetnik za medije direktora JKP "Gradsko zelenilo", kaže za Informer da je od početka sezone prijavljeno oko pedesetak krađa na Štrandu i da mahom nestaju mobilni telefoni.

Informer

Rešenje - policajci na kupalištima

Svake godina policija upozorava kupače na kupalištima da čuvaju svoje stvari.
- Na otvorenim bazenima prisutan je jedan broj policajaca u civilu, ali bolji efekat bi bio kada bi bili u uniformi, kako bi se lopovima stavilo do znanja da tu ne smeju ništa da rade - kaže Marko Pavlović, direktor Sportskog centra "Park" u Kragujevcu.

- Kupačima savetujemo da iznajme postavljene ormariće, koji su poput sefova, i tu odlože lične stvari. Dobru saradnju imamo s novosadskom policijom, čije patrole su stalno prisutne na plaži - navodi Nožinić.

Prema rečima kriminologa Marka Nicovića, "letnjim lopovima" niko ne želi ozbiljno da se pozabavi, pa oni slobodno haraju kupalištima.

- Ta vrsta lopovluka traje decenijama. To su organizovane grupe koje osim novčanika i telefona kradu peškire, patike, pa i kupaće kostime koji se suše na plaži. Sve što pokradu oni preprodaju na pijacama ili lokalnim dilerima, pa njihove zarade dostignu i do 400 evra za nedelju dana - ističe Nicović.

On kaže da na plažu nikada ne treba nositi vredne stvari.

- Skupe satove, narukvice, torbe, ništa od toga nemojte nositi na plažu. Kada idete u vodu zamolite nekoga da vam pričuva stvari. Ukoliko vas je dvoje, kupajte se na smenu - kaže Nicović.

Informer


 

 

 

 

 



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17