• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.08.2015

14:50

RED JE I BIO! Uskoro strože mere protiv nasilnika u porodici!

Društvo

RED JE I BIO! Uskoro strože mere protiv nasilnika u porodici!

Podeli vest

Ministarstvo pravde će do kraja godine predložiti prvi Nacrt zakona o sprečavanju porodičnog nasilja, koji bi žrtvi trebalo da obezbedi apsolutnu bezbednost od nasilnika, uključujući i trenutno iseljenje nasilnika iz stana, bez obzira na to u čijem je on vlasništvu



Državni sekretar u tom resoru Radomir Ilić u izjavi za Tanjug kaže da će osnov tog zakona biti pravila o međusobnoj saradnji državnih organa u borbi protiv porodičnog nasilja, a u osnovi će se naći tzv. “zrenjaninski" i "austrijski" modeli borbe protiv porodičnog nasilja.

- Reč je o sistemu brze razmene informacija između državnih organa - javnog tužilaštva, prekršajnog suda, policije, centara za sociijalni rad, lokalnih škola i zdravstvenih ustanova' - objasnio je.

Pored “zrenjaninskog modela”, koji je za sedam godina primene pokazao odlične rezultate, Ilić kaže da je tzv. “austrijski model” napreda i ima svoje specifičnosti. 

Jedna od tih specifičnosti je, kaže, da, na primer, odlukom suda nasilnik može odmah da bude udaljen iz stana.

Na predlogu prvog nacrta radiće radna grupa Ministarstva pravde, Ministarstva unutarašnjih poslova i Ministarstva rada, rekao je Ilić koji očekuje da ona sačini zajednički model koji će u osnovi imati postujuću platformu resornog ministarstva.

Kada prvi nacrt zakona bude objavljen moći će da se govori i o konkretnim pitanjima, o tome ko prvi izlazi na teren, šta se dešava sa nasilnikom, koji će biti rokovi u okviru kojih će o slučaju nasilja u porodici morati da bude obavešten Javni tužilac, ali i druge institucije, naveo je Ilić.

Praksa je, kaže, da sada, na primer, nakon što policija ode sa lica mesta, nasilnik ostajao u kući, a izveštaj, odnosno krivična prijava protiv nasilnika do Javnog tužioca stizala je u najboljem slučaju za pet dana.

- Tih pet dana nasilnik živi sa porodicom koju je maltretirao - navodi Ilić uz napomenu da je to samo jedan od aktuelnih problema.

Novi zakon bi, prema njegovim rečima, to trebalo da promeni tako što bi policija bila u obavezi da sve obavi istog dana - da nasilnika udalji iz porodice, da obavesti ne samo Javnog tužioca nego i centre za socijalni rad i druge relevantne institucije.

Na taj način, objašnjava Ilić, počinje praktično opšta borba protiv nasilnika i istovremena podrška žrtvi.

Donošenje izmenjenog zakona o nasilju u porodici po “austrijskom modelu” ranije je najavio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković smatra ohrabrujućim to što će novi zakon obuhvatiti “austrijski model” zaštite žrtava nasilja. 

- Smatramo da policiji treba dati veća ovlašćenja da samostalno odlučuje. Naš stav opravdava primarni cilj koji je predložen da se žrtvi nasilja na licu mesta garantuje bezbednost - rekla je Janković istakavši das u u 90 odsto žrtve nasilja žene.

Tako, rekla je Janković u izjavi za Tanjug, fižičkim udaljavanjem nasilnika, prestaje potreba da se žrtva obraća “Sigurnoj kući”.

S druge strane, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević u izjavi za Tanjug kaže da aktuelni zakon sadrži zaštitnu meru po kojoj nasilnik treba da napusti stan do okončanja postupka, bez obzira na to ko je vlasnik stana, ali je ta mera vrlo retko primenjivana.

Navodi, međutim, da model zakona za koji se zalaže ministar Stefanović, predstavlja nešto drugo i trebalo bi da predvidi da policaja dobije ovlašćenja da na licu mesta iseli nasilnika.

Uz podršku takvom rešenju, Stanojević je podsetila da je tokom prošle i ove godine u porodičnom nasilju stradalo 30 osoba - ubijene su 28 žene i dve bebe.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Leon

pre 8 godina

Nasilje u porodici je jedna od tragicnijih pojava koja eskalira u vreminima u kojima zivimo.U korenu svih njenih definicija a i buducim zakonskim odredbama mora biti njena tacna deskripcija.Jer nasilje u porodici nije nuzno samo fizicko vec ono ima razlicite oblike kojima su u velikoj meri izlozeni i muskarci.Dakle,zakon mora ravnopravno tretirati polove i suprznike u svetlu ovih fakata.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija