• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Naše Novine

10.08.2015

11:15

SKANDALČINA! Deca uče da su Srbi oteli Kosovo od Albanaca!

Društvo

SKANDALČINA! Deca uče da su Srbi oteli Kosovo od Albanaca!

Podeli vest

Verovali ili ne, ali udžbenik za šesti razred osnovne škole, koje je odobrilo ministarstvo, a štampao ga je državni Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, uči decu da su Albanci starosedeoci Balkana od kojih su Srbi oteli zemlju

Frapantni detalji navodne srpske srednjovekovne istorije u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva delo su autora Radeta Mihaljčića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji i redovnog člana Akademije i umetnosti Republike Srpske, pišu "Naše novine".

Mihaljčić ističe i da su doseljeni Sloveni, među kojima i Srbi, primili od Albanaca običaje i kulturu, kao i da im je, svojevremeno Stefan Nemanja preoteo krajeve severne Albanije.

- Starosedeoci Albanci vode poreklo od Ilira, romanizovanih u manjoj meri, i oni su jedini sačuvali jezik, običaje i druga narodna obeležja. S njima su se mešali Sloveni, Grci i drugi narodi i vremenom se sa njima stopili - stoji, izmešu ostalog u pomenutom udžbeniku.

U odeljku koji se bavi osmanlijskim osvajanjima, autor ponovo pominje Albance kao oštećenu stranu.

- Posle Maričke i Kosovske bitke, Turci su nastavili sa osvajanjima i vremenom sve više ugrožavali albanske oblasti - trvdi autor.

Istoričar Jovan Deretić kaže da se što pre mora stati na put ovom prekrajanju istorije i predstavljanju Srba kao okupatora zemlje koja im oduvek pripada.

- U tom udžbeniku piše da su Sloveni došli na Kosovo i Metohiju i tamo zatekli Ilire, koji su današnji Albanci, pa im oteli kuće i njive, te su oni zato bili prinuđeni da idu u planine i čuvaju stoku. To je nečuveno! Oko ove knjige je bilo mnogo polemike, a poseban skandal je što je te navode odobrilo Ministartstvo prosvete, a štampao Zavod za udžbenike. Možemo mi da mislimo šta god hoćemo, ali gore od ovoga nema. Čemu to uče našu decu? - ogorčen je Deretić.

S njim je saglasan i istoričar Vuk Mišić, koji dodaje da su svetski stručnjaci u svojim delima više puta demantovali ono što mi i dalje učimo u osnovnoj školi.

- Nemački lingvista i akademik Gustav Vajgand još je u 19. veku dokazao da Albanci nisu Iliri , već indoevropskog porekla. Štaviše i mnogi albanski istoričari potvrđuju ovu tezu - kaže Mišić.

Sa druge strane, autor udžbenika Mihaljčić za "Naše novine" ističe da stoji iza svih navoda i da su oni rezultat dugogodišnjeg istraživanja.

- Ono što ja mogu svojim imenom i prezimenom da garantujem, jeste da u knjizi nema apsolutno nijedge greške. Sve je to rezultat ozbiljnog istraživanja tokom kojeg sam imao pomoć svojih studenata i kolega - kaže Mihaljčić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 8 godina

Mijaloviću koliko da vam dam para, da malo prepravite knjigu, oću reći da napišete istinu, jer smo mi u osnovnoj školi vršili naka istraživanja i došli do drugačijih podataka. Ispitivali smo na priredbi i Marka kraljevića o nekim stvarima i on nam jer tvrdio nešto drugo u odnosu na ono što ste vi lupetali.

Kontra

pre 8 godina

Jevreje su iz Palestine proterali Rimljanim jer su se bunili. To je bilo pre 2000 godina.Onda su se, kasnije, naselili Arapi. Sta sad, treba da proteramo Arape?! Sta su onda okupirane teritorije, je li to deo Izraela ili ne? Pitanje za Nobelovu nagradu!!

kontra

pre 8 godina

Zasto 2 minusa. Sta je sporno. Nismo, valjda, samo mi Srbi sa slicnim problemom ili je problem cisto politicki.

Dragomir

pre 8 godina

На нашем Космету живе шиптари који српскога рода чији преци су се одрекли православља из користи или су морали због претњи!Тита је са својима дошао у већ ослобођену Србију и покренуо погром!Отимачина свега што се могло и неистомишљеници су хапшени и стрељани!Затим је дозвољена најезда албанаца који су врло брзо постали господари Космета а наши шиптари су им постали слуге.Код тог безбожника који наводно лежи у београдској ,,кући цвећа,, смо ми срби из Србије страховито испаштали.ЈОШ ТИТИНИ ЖИВЕ ПО ОТЕТИМ КУЋАМА И СТАНОВИМА?Тоталном небригом и кукавичлуком ми срби смо сами криви за своју бедну ситуацију!Ко год је навратио у Србију постао нам је господар?

dan

pre 8 godina

Izraz "zemlje koja im oduvek pripada" nema nikakvog smisla jer smo svi dosli odnekud. I stari egipcani i stari Grci su iz Azije. I mi, Srbi, smo indoevropski narod, kao np Iranci i Indusi! Stari Grci su vadili rudu sa Kosova pre 2400 godina pa Grci ne prisvajaju Kosovo. Ko je bio na Kosovu pre grka je pitanje za istoriju ali vrlo komplikovano i nema smisla. Ko je starosedelac palestine i Izraela, kazite mi sad. Okupirane palestinske teritorije se pominju i u Bibliji pa se ipak vode kao okupitrane. a to se sve dogadjalo sa Grcima i jevrejima mnogo pre pomena Srba i bilo kog manastira na Kosovu! Beograd su osnovali Kelti a njihovi najblizi potomci su Velsani koji su deo Velike Britanije!

Laky

pre 8 godina

"Istoričar Jovan Deretić" Stvarno? Čoveka koji verovatno ni nema diplomu istoričara, koji tvrdi da su Srbi živeli na ovim prostorima i pre Hrista, samo zato što su ih Grci (Vizantijci) nazivali po imenima plemena koja su tu živela pre njih, da su Hrist, nekoliko papa, Fidel Kastro bili Srbi... vi nazivate istoričarom?!

NAvojo

pre 8 godina

Znam unapred da ovaj komentar necete pustiti zbog imena VUCIC, ali ja cu reci svoje, avi svoje.Necu da se prepucavam kao ovi komentatori, jer verujem da je stvar daleko ozbiljnija od naglabanja. Bravo za Vucica, resio covek sve unutrasnje problem u svojoj drzavi, pa zasto da se malo I ne zabavi I to ne sa bilo kim, vec sa Edi Ramom, cijim sunarodnicima smo oteli KOSMET, tako pise gospodine Predsednice Vlade Srbije u udzbenicima sestog razreda tvoje mocne drzave, a sto je jedan od bezbroja problema, koje niko ne resave. Pogledaj razne nazivi sudske presude, stomak da ti se okrene, pa u zdravstvu, pa u skolstvu pa policija, to ne lici nikom razumnom na drzavu, osim tebi Predsednice Vlade.TOje za tebe beznacajno, ti resaves svetske problem, ti vidis sebe u rangu mocnika, koji ti tapsu I aplaudiraju, kako volis da kazes I to upravo oni koji nam rade o glavi sto vidi svaki razuman covek, osim "tvog naroda"na koji se uvek pozivas, a to su sigurno navijaci, koji bi da proglasis Tudjmana za prijatelja, rekli da si u pravu, bez obzira sto smo u zivom blatu, koji nas svakim danom sve vise guta, ali bitno je da ti pokazes prstom na krivca I navijaci ce to potvrditi, a tada ce vec biti kasno. Ne pisam ovo zbog kritike I navijacke strasti kao drugi, vec zbog ogorcenosti sto smo u stanju, za koje niko drugi nije kriv nego MI, sto je Premijer odustao od svega obecanog I okrenuo se resavanju svetskih problema. O cemu se ovde radi dali je covea atvarno ubeduo sebe da je takva velicina da SVET bez njega ne zna sta da radi, drugi Vili Brant, ili narcisoidnost sto ce najpre biti. Zlo da vece ne moze biti, a nema niko drugi kome bi se moglo vise verovati, svi drugi su daleko ispod nule u velikom minusu, Vucic, ako razbistri maglu pred ocima jos ima sanse, inace sledi opsta propast, dabogda je ne bio u pravu ni za jedno slovo, akamoli za ovo sto tvrdim. I sada neka mi vlasnik INFORMERA kaze sta ovde ima sto on nebi potpisao u svojoj kuci, gde ga niko ne vidi.

NAvojo

pre 8 godina

Bravo za INFORMER, ipak sam pogresio misleci da necete imati petlju da pustite ovaj tekst-komentar.

Milutin Vranjski

pre 8 godina

Шћиптари, попут цигана, нису никакви староседиоци Балкана. То је историјски фалсификат. Позивање на Илирију и Илире, је потпуни плагијат јер су Илири ништа друго него Хелени пореклом. А шћиптари одбијају те корене. Истина је да су Османилије, доласком на Балкан и окупацијом Хеленске и Српске културе и историјских територија, довукли шћиптаре (пореклом са Кавказа) – као једно дивљо паганско племе које је примило ислам и цигане (пореклом из Индије које је довукао још Александар Макаедонски у Малу Азију). То су историјска факта. Све друго је фалсификат. Стари век, на Балкану, препознаје само два аутохтона народа: Хелене (са полисима) и Сорабе (Хиперборејце) данашње Србе као староседеоце Балкана (извори: неколико римских историчара из периода од 6. до 4. века пре нове ере). То је историја, све друго је криво огледало здраве памети и истине.

Milan

pre 4 godine

Ne znam čime je pisac udžbenika zaslužio ovako razuđenu akademsku raspravu kad je sasvim očigledno da je napisao izmišljotine iz samo njemu znanih razloga, pretpostavljam opipljivih. U svakom slučaju iz prikrajka svoje tople sobe se smeje kakvim nas budalama pravi a vi dame i gospodo komentatori nastavite sa diskusijom u smislu: "Izvinite koliko je sati? - Hvala ne pušim."

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)
Ljubav

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)

Melanija Tramp proslaviće 26. aprila 54. rođendan. Kada bi se njen život pretočio u filmsku priču, bila bi to veoma uzbudljiva drama, sa primesama komedije, a nekada i tragedije. Neki bi rekli da tu ima i horor elemenata. Jedni smatraju da se odlično udala, drugi da nije mogla gore da izabere i da je nesrećna u braku u kojem ostaje samo zbog novca.

25.04.2024

15:30

Džet set

Srbija