• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.08.2015

15:34

OPREZ VIRUS ZAPADNOG NILA U Srbiji evidentiran prvi slučaj!

Društvo

OPREZ VIRUS ZAPADNOG NILA U Srbiji evidentiran prvi slučaj!

Podeli vest

U Srbiji je identifikovan prvi laboratorijski slučaj potvrđene infekcije virusom Zapadnog Nila, objavljeno je danas na sajtu Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"

Reč je o muškarcu od 56 godina, sa teritorije Južnobanatskog okruga, koji se nalazi na bolničkom lecenju.

Infekcija je prvi put među ljudima u Srbiji registrovana krajem jula 2012. godine, a do početka avgusta u zemljama EU je registrovano šest slučajeva obolevanja od tog virusa i to u Italiji četiri i u Bugarskoj i Rumuniji po jedan, a van granica EU u Izraelu tri slučaja.

Reč je o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom komaraca, vrste koja je odomaćena i kod nas.

Većina osoba, od 80 do 90 odsto, nema nikakve simptome i znake bolesti, a kod malog procenta simpomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima...

Kod pojedinih osoba dolazi do aseptičnom meningitisa, što zahteva hospitalizaciju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vuksan

pre 8 godina

Ovoliki broj izbeglica koje se slobodno kreću nose sa sobom sigurno i druge bolesti, a o tome nadležne vlasti ne misle. Potrebno je da se pojavi kakva epidemija da bi se vlast probudila.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija