• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92/informer.rs

25.08.2015

11:01

CRNE SLUTNJE UN: DO 2050. godine biće 1.500.000 Srba manje!

Društvo

CRNE SLUTNJE UN: DO 2050. godine biće 1.500.000 Srba manje!

Podeli vest

Srbija se nalazi na listi zemalja s katastrofalnom demografskom projekcijom, a broj stanovnika 2050. godine biće manji za 17,2 odsto, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija

Prema tim podacima, Srbija trenutno ima 8.851.000 stanovnika, a negativni demokrafski trend dovešće do smanjenja broja stanovnika za više od milion i po, te će 2050. godine u Srbiji živeti 7.331.000 građana.

Među 10 zemalja u kojima će se broj stanovnika drastično smanjiti, osim Srbije nalaze se i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Rumunija, Ukrajina, Japan, Letonija i Litvanija.

Pad broja stanovništva, logično, prate i mnogi drugi negativni trendovi i stanovništvo Srbije će sve više stariti.

Danas populacija između 15 i 59 godina čini 59,3 odsto stanovništva. Godine 2050. ta brojka će pasti na 53,1 odsto, a do 2100. godine na 48,9 odsto.

Starijih od 60 danas je 24,4 odsto, a 2050. godine biće ih 32,3 odsto, da bi se 2100. godine ta brojka popela na 36,6 odsto. Broj mlađih od petnaest godina će padati, dok će se broj starijih od 80 godina uveliko povećati.

Iako, prema procenama UN broj stanovnika u 48 država opada, svetska populacija raste 1,18 % godišnje, odnosno, svake godine na svetu ima više 83 miliona stanovnika više. Prema procenama UN  World Population Prospecta, do 2030. na svetu će živeti 8,5 milijardi ljudi, a 2050. biće nas 9,7 milijardi, dok će 2100. godine taj broj porasti do 11,2.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mladen

pre 8 godina

Sada će odmah da se jave "eksperti" i da kažu da ćemo problem "rešiti" upravo dolaskom tzv. migranata. Kao npr. ode tokom rata 1990-ih iz Srbije 100.000 programera, a dođe 100.000 Roma iz okolnih zemalja i problem rešen. Sada da li ima neke razlike između kvaliteta i kvantiteta, nećemo te teške teme.....bitno je slušati "eksperte".

MDM

pre 8 godina

Na nama je da li ćemo to zadovoljstvo priuštiti svetskim moćnicima, koji sve čine uz pomoć komšija da nas bude sve manje na bilo koji način.

dejan nis

pre 8 godina

deciji dodatak je 2500 dinara mesecno za jedno dete.pitam se kolika li le dnevnica jednog poslanika u skupstini? tolika ako ne i veca.na taj nacin nece stimulisati ljude da imaju vise dece,nego promenite zakone i pomognite ljudima sa vise dece pa nam srbija nece izumurati.

ISLAMIZACIJA U TOKU

pre 8 godina

Poturaju pricu da bi nam uvalili arape migrante. Sta oni znaju kako ce srpkinje radjati za godinu dve. Mozemo se udvostruciti, a ne smanjiti. Sve je to providna propaganda sa odredjenim ciljem. Da nam usadi u glavu ideju kako nije nista strasno da primimo 400.000 arapa.A sve je vodja dogovorio, "dobro nam dosli". E sto je mnogo, mnogo je i za trpeljive Srbe.

GORDNA

pre 8 godina

Pa to i jeste bio prvi zadatak svih naših Vlada, dečiji dvadeset evra već deset godina,nema socijale za samohrane ne zapošljene majke,starosnu granicu odmah po dolasku povećali za pet godina...............

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija