• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.08.2015

21:00

DE LUKS MIGRANT: Beg iz Sirije me košta desetine hiljada evra!

Društvo

DE LUKS MIGRANT: Beg iz Sirije me košta desetine hiljada evra!

Podeli vest

Do Beograda sam stigao taksijem, spavam isključivo u hotelima i ručam u restoranima... U svakom gradu kupujem potpuno novu odeću... Idem u Nemačku da počnem novi život

"Bežim iz Sirije već mesecima, više i ne brojim koliko sam novca potrošio. Ceo put sam prešao taksijem, odsedam isključivo u luksuznim hotelima i hranim se u ekskluzivnim restoranima. U svakom gradu bacim staru odeću i kupim potpuno novu. To nije nimalo jeftino, koštalo me je sigurno nekoliko desetina hiljada evra."

Ovu "sasvim drugačiju izbegličku priču" otkrio nam je Abdul Džali (31), doktor ekoloških nauka iz Alepa, koga smo zatekli sa grupom prijatelja u beogradskom hotelu "Union".

Abdul je lepo obučen, doteran, finih manira, niko ne bi mogao ni da pretpostavi da beži iz ratnog pakla. Uprkos svemu, kaže nam da mu nije nimalo lako, iako ne doživljava tako dramatičnu sudbinu, kao većina njegovih sunarodnika.

U Alepu sam imao sve, posao, ugled, novac... A onda se moj grad pretvorio u pepeo
Abdul Džali (31),
doktor ekologije iz Alepa

Porodicu je ostavio u Turskoj i traži način da se svi zajedno prebace u Nemačku.

Ugledan građanin

Abdul kaže da je u Alepu bio veoma ugledna ličnost, stručnjak u svojoj oblasti. Priznaje da je odlično zarađivao, da je pre rata bio prilično bogat. Viša srednja klasa, kako nam je precizirao na poprilično dobrom engleskom. Od njegovog grada ostale su samo ruševine, a njemu je novac pomogao da kroz izbegličke muke prođe nešto lakše nego ostali.

- Završio sam doktorske studije i spremao se da postanem profesor na univerzitetu, ali mi je rat sve uništio preko noći. Od mog grada Alepa ostao je samo pepeo. Idem u Nemačku i pokušaću tamo da stvorim novi život - započinje svoju priču Abdul.

On priznaje da bežanje od rata nije nimalo lako ni jeftino.

- Već mesecima spavam po hotelima, ručam u restoranima, koristim taksi prevoz, a to puno košta! Do sada sam samo za prenoćište, prevoz i hranu na putu od Alepa do Srbije potrošio skoro svu svoju ušteđevinu. Kada se tome još doda novac koji sam dao za ilegalan prelazak granice, jasno vam je koliko sam platio bekstvo iz ratnog užasa - kaže Abdul.

Kaže da ne može ni da pretpostavi koliko će mu novca još trebati da bi stigao do Nemačke, gde planira da dovede i porodicu, koja je zasad ostala u Turskoj.

Neki unapred bukiraju smeštaj

I u beogradskom hotelu "Mister prezident", koji se nalazi u neposrednoj blizini Autobuske stanice, izbeglice traže mesto više i ne žale para na smeštaj i hranu.
- Naš hotel je već mesecima pun izbeglica sa Bliskog istoka. Neki smeštaj rezervišu ranije putem bukinga, a na preporuku svojih sunarodnika koji su već bili kod nas. Jasno je da su u pitanju izbeglice koje imaju mnogo više novca od ovih koji spavaju u parku. Kod nas noćenje košta od 60 do 70 evra, pa puta četiri ili pet članova porodice, nije to malo novca - otkriva nam radnica ovog hotela koja je molila da joj ne spominjemo ime.

- Brinem se za porodicu. Jedva čekam da se smestim u Nemačkoj, pa da mi se i oni pridruže, a za to će mi trebati još mnogo novca - ispričao nam je Abdul Džali.

Abdul nije jedini pripadnik više klase sirijskog društva koji je potrošio desetine hiljada evra da bi stigao u Srbiju. Beogradski hoteli puni su Sirijaca koji sebi ipak mogu da priušte nešto komforniji izbeglički život.

U hotelu "Union", koji se nalazi u samom centru prestonice i u kojem je Abdul Džali odseo, migranti su već mesecima najbrojniji gosti. Kako su nam otkrili zaposleni, kod njih svakodnevno sobu uzima od 50 do 100 izbeglica sa Bliskog istoka.

- Kod nas dolaze dobrostojeće izbeglice, uglavnom njihova viša srednja klasa. Bude tu i poneki biznismen, ali najčešće su to lekari, inženjeri, profesori, umetnici... Prava su gospoda. Kod nas stižu taksijem, provode ovde najviše dve noći i idu dalje ka Mađarskoj - priča nam Branko P., radnik obezbeđenja u ovom hotelu.

Nema tuge i jada

Izbeglice se, otkriva naš sagovornik, prvo smeste u hotel, onda se raspitaju za najbliži "Vestern junion", pa otrče da podignu novac.

- Nekada mi izgledaju kao da su ovde na proputovanju a ne u izbeglištvu. Nema kod njih te izbegličke tuge i jada, kao kod onih ljudi sa Autobuske stanice. Slušaju svoju muziku, smeju se, druže se u hotelskoj bašti - priča naš sagovornik.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija