• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.09.2015

16:00

KAKO EPS RASIPA MILIONE Česima za dva sastanka platili čak 207.270 evra

Društvo

KAKO EPS RASIPA MILIONE Česima za dva sastanka platili čak 207.270 evra

Podeli vest

Direktor EPS Aleksandar Obradović češkoj konsultantskoj kući za dva sastanka u julu ove godine platio više od 200.000 evra! Stručnjaci: Cena apsolutno preduvana

Verovali ili ne, ali Elektroprivreda Srbije je za dva sastanka sa češkim konsultantima u julu ove godine isplatila čak 207.270 evra, otkriva Informer!

Sastanci sa češkim ekspertima iz firme "Artur D. Litl" održani su, kako saznajemo, 16. i 28. jula i na njima se raspravljalo o "regulativnim merama koje bi dovele do smanjenja gubitaka u distributivnoj mreži" (!?).

Sale Čez ćuti

Kako smo otkrili, direktor EPS Aleksandar Obradović krajem prošle i početkom ove godine potpisao je dva krajnje sumnjiva konsultantska ugovora sa češkom i slovenačkom firmom, na osnovu kojih će savetnicima za deset meseci biti isplaćeno čak 42 miliona dinara. Eksperti angažovani na osnovu ovih ugovora naplaćuju astronomske dnevnice.

Tako je izvesni Dean Brabec u julu za samo jedan radni dan naplatio čak 3.840 evra, dok je njegov kolega Radek Svoboda za 22 radna dana u julu dobio čak 57.860 evra ili 2.630 evra po danu! A pritom, kako se navodi u izveštajima, u tom mesecu su sa rukovodstvom EPS održana samo dva sastanka!

Kako je sve ovo moguće niko juče u EPS nije umeo da nam objasni. Direktor Obradović i dalje nam se tvrdoglavo ne javlja, a ćute i svi ostali rukovodioci.

Ekspert iz jedne od vodećih međunarodnih konsultantskih kuća koje posluju u Srbiji kaže za Informer da su troškovi koje su naplatili Česi u EPS "apsolutno preduvani"!

- Nema govora da jedan sastanak ili dnevnica mogu da koštaju toliko. Sastanci tog tipa ne vrede više od 5.000 do 10.000 evra, a pojedinačne dnevnice ne prelaze sumu od 1.500 evra. Zato je ovo vrlo sumnjiv posao. I pitanje je zbog čega su baš oni odabrani za taj posao - ističe naš sagovornik, dodajući da "Artur D. Litl" važi za jednu od najstarijih konsultantskih kuća na svetu.

Sasvim je inače zanimljivo da je EPS još 13. decembra 2006. sa istom kompanijom sklopio ugovor za rad na projektu "Organizaciono i finansijsko restrukturiranje Elektroprivrede Srbije" i najavio da bi posao trebalo da bude okončan do sredine 2007. Ni do danas, međutim, nisu poznati rezultati tog posla, ali se zna da je tek 2015, uz podršku MMF i Svetske banke, država krenula u pravo restrukturiranje EPS.

Šuković: Ugovori sumnjivi

Bivši član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković kaže da bi hitno trebalo ispitati efekat trošenja tolikog novca.

- Čim se ugovori kriju, meni je uvek nešto sumnjivo. Kontrolu racionalnog trošenja sredstava mora da kontroliše Državna revizorska institucija. Ugovori moraju biti javni, a mislim da za te usluge nije baš neophodno platiti najelitnije i najskuplje svetske kuće - ocenjuje Šuković.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pavle

pre 8 godina

Klasično krivično delo - "PRANJA NOVCA" koji je otišao za Češku samo - fiktivno, da se "Vlasi ne dosete"....i da ne bi bilo - istrage..!!

srbija

pre 8 godina

Pavle, jedan medij je vec ibjavio ime vlasnika konsultanske firme u Ceskoj. Samo se narodu mazu oci a lisica meso nosi...

Milutin Vranjski

pre 8 godina

Овог шаљивџију, препоручила је Зорана Михајловић. Његова најјача препорука за овај посао, било је то што је пријатељ споменуте и што се смеје као луд на брашно. Исти биће упознат по томе, што је увео праксу нетачних рачуна за утрошену електричну енергију и неосигурања ТЕ Никола Тесла у Обреновцу (тако да је штета поплава у износу од цца 250 милиона евра преваљена на буџет Србије). Има он и добрих страна, нарочито је "широке руке" када се наручује вишемилионска репрезентација за ЕПС у саставу најскупљег вискија, пистаћа и вина. Али не брините, задње повећање цене ел. енергије, успешно покрива ове трошкове као и око 750 новозапослених од успостављања напредњачке власти. Такав је наш госн Обрадовић, раздраган до имебецилности и ненаметаив - не меша се много у свој посао и мисли туђом главом. Скоро па идеалан...

dragan sa

pre 8 godina

Je li u ovoj zemlji ne postoji zakon? Na vlasti sve prevaranti.

Pavle

pre 8 godina

Badava zakoni kad nema ko da ih sprovodi! A naša Tužilaštva "štite" po partijskoj liniji - kolege sa; malim brojem i istom bojom partijske knjižice!

Arcibald

pre 8 godina

Ajde Vucicu nadji vremena i za ovaj slucaj, dzaba stiskas na jednoj strani kad ovakvi kriminalci sakom i kapom raznose\n

Pavle

pre 8 godina

A šta ako ne nađe? Ako je deo love otišao u kasu SNS, jeste li o tome razmišljali - gospodine !! Ako je tako - naravno da neće naći vremena.....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija