• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

02.09.2015

18:14

SLOBODNA EVROPA UPOZORAVA: Islamska država Balkana na Kosovu?!

Društvo

SLOBODNA EVROPA UPOZORAVA: Islamska država Balkana na Kosovu?!

Podeli vest

Militantna grupa Islamska država mogla bi imati motiv da na Balkanu formira tzv. balkansku ID, smatraju poznavaoci bezbednosne situacije na Kosovu i predstavnici institucija, prenela je Radio Slobodna Evropa

Ekstremistički i teroristički pokreti, navodi ovaj radio, bazirani na verskim interpretacijama mogu da iskoriste balkanske motive, ukljucujući i Kosovo, za stvaranje jedne terorističke grupe.

Burim Ramadani, bivši kosovski poslanik veruje da ID može da iskoristi međuetničke motive s ekstremističkim, islamskim ideologijama, koji su prisutni na Balkanu.

- ID i ostale organizacije koje funkcionišu pod time mogu da iskoriste ovu situaciju i tako kreiraju, uslovno rečeno, balkanski ID. Balkan je sam po sebi podeljen, postoje međuetnicke i političke tenzije, a međudržavni sukobi su i dalje otvoreni. Ovo je glavni rizik na Balkanu - navodi on.

Slično mišljenje ima i Nuredin Ibiši, član skupštinskog Odbora za unutrašnja pitanja, navodeći da militantna grupa može da iskoristi trenutno stanje na Balkanu, a pogotovo na Kosovu.

- Smatram da se oni mogu infiltrirani i stvoriti svoj sistem - naglašava Ibiši.

U poslednjem izveštaju Stejt departmenta o borbi protiv terorizma u svetu u 2014. ocenjeno je da na Kosovu postoje rastuće pretnje od islamskog ekstremizma, navodi RSE.

Inače, oko 300 osoba sa Kosova učestvovalo je u ratovima u Siriji ili Iraku.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija