• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.09.2015

13:09

PSIHOLOŠKO NASILJE dominantan vid nasilja u porodici!

Društvo

PSIHOLOŠKO NASILJE dominantan vid nasilja u porodici!

Podeli vest

Psihološko nasilje je najrasprostranjeniji i dominantan vid nasilja u porodici, a ključna stvar za rešavanje tog problema je umrežavanje državnih institucija i različitih organizacija iz nevladinog sektora, poručuno je na današnjem predstavljanju rezultata projekta "Psihološko i pravno izlečenje žrtava porodičnog nasilja"

U okviru tog jednogodišnjeg projekata više od 200 klijenata koji su se suočili sa nasiljem u porodici dobilo je besplatnu psihološku i pravnu pomoć, rečeno je na današnjoj konferenciji Međunarodne mreže pomoći (IAN), koja je i sprovela projekat.

Prema rečima koordinatora projekta Stanislave Škugor, partner na projektu je Gradski centar za socijalni rad u koji je IAN-u upućivao klijente na dodatnu psihološku i pravnu pomoć.


"Primili smo 203 klijenta i sa njima obavili 588 psiholoških i 195 pravnih intervencija", navela je ona i dodala da su to bili klijenti iz šest prigradskih opština: Mladenovac, Sopot, Grocka, Lazarevac, Barajevo i Surčin.

Kako je rekla, došlo je do velike promene u znanju i stavovima klijenata o nasilju.

"Uglavnom su oni u početku pod nasiljem podrazumevali malo ekstremnije vidove fizičkog nasilja, a na kraju tretmana su pod tim pojmom podrazumevali i psihološko, ekonomsko, materijalno, kao i blaže oblike fizičkog nasilja", istakla je Škugor.

Kao jedan od rezultata projekta ona je navela jačanje sistema upućivanja žrtava nasilja u porodici kroz umrežavanje institucionalnog i vaninstitucionalnog pružioca usluga. 

"Došlo je do jačanja sistema upućivanja zato što je došlo do porasta upućivanja klijenata iz Gradskog centra za socijalni rad. U drugoj polovini godine, oko 60 odsto klijenata je upućeno što znači da je došlo do porasta", objasnila je Škugor.

Govoreći o ostalim rezultatima projekta, ona je navela da je unapređen psihološki status žrtava, došlo je do smanjenja psihopatoloških simptoma kod klijenata, unapređene su pojedine strategije za preživljavanja i klijenti su imali bolju sliku o sebi nakraju tretmana nego na početku.

Pored toga, ona je dodala da je unapređena i pravna podrška zato što su klijenti dobili oko 203 pravne usmene intervencije, 70-ak pisanih tužbi i 22 zastupanja pred sudom što je za te žrtve, kako je istakla, velika stvar. 

Projekat je sprovela IAN u partnerstvu sa Gradskim centrom za socijalni rad, a uz finansijsku podršku norveške ambasade.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija