• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: večernje novosti/informer

09.09.2015

20:37

KUSTA NA METI POREZNIKA:  Slavnom reditelju oduzimaju Andrićgrad?!

Društvo

KUSTA NA METI POREZNIKA: Slavnom reditelju oduzimaju Andrićgrad?!

Podeli vest

Firma "Andrićgrad" mora da plati 1,2 miliona KM (613.549 evra) poreza na dodatnu vrednost, jer je, navodno, utvrđeno da su sve zgrade u "Andrićgradu" pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole

Emir Kusturica mogao bi da ostane bez "Andrićgrada" ukoliko ne plati dug za PDV, piše regionalni portal Capital. ba.

Prema informacijima tog portala, firma "Andrićgrad" u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora da plati 1,2 miliona KM (613.549 evra) poreza na dodatnu vrednost, jer je, navodno, utvrđeno da su sve zgrade u "Andrićgradu" pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole.

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje u poslednjoj kontroli otkrili su da je "Andrićgrad" doo Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju "Andrićgrada", što nije mogao uraditi jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole.

Firma "Andrićgrad" se nalazi i na 77 mestu liste najvećih dužnika PDV-a Uprave za indirektno oporezivanje s dugom koji iznosi 1.255.521,55 KM (641.937 evra). Iznos duga se svakog dana menja zbog obračuna zateznih kamata tako "Andrićgrad" trenutno ima glavni dug od 1.068.369,55 KM (546.248 evra) i zatezne kamate od 187.152,00 KM (95.689 evra), piše Capital.ba.

Informer

- Dug je utvrđen u kontroli koja je obuhvatala kontrolni period od decembra 2012. do decembra 2014. godine. Najvećim delom dug se odnosi na osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata”, potvrdio je za Capital načelnik Odeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

“Andrićgrad" trenutno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka gde su u toku provere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a. Takođe, svim nadležnim institucijama su prosleđeni zahtevi za proveru pokretne i nepokretne imovine.

U sredu je izdato Rešenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije UIO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate”, rekao je Kovačević.

On kaže da onog trenutka kada "Andrićgrad" pribavi neophodne građevinske dozvole stvoriće se zakonski osnov da najveći deo ovog duga više ne postoji, odnosno da mora platiti samo dug u iznosu od 150 hiljada KM, međutim do tada "Andrićgrad" se tretira kao i svaki poreski dužnik i UIO mora da pokrene proceduru prinudne naplate.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NAvojo

pre 8 godina

INFORMER: Kusta na meti poreznika (jos ovo napisem, danas je portal Informera vrlo bogat, na mozes odoleti) To drzavo NASA to, tako treba svakoga ko nesto dobro uradi za ovu Zemlju Srbiju treba dobro oplesti, da mu slicne ideje vise ne padaju na pamet. Ko nije vlast nema prevo na ideju I kvit, slus. Secate se velikog BOBA DILANA,koga su Ustase tuzili sto je rekao istinu o njima a u vezi Srba. I umesto sto stalno kaci odlicja temo nekim ambasadorima stranim, za koje niko ni ne zna niti ce kad znati, da Predsednik DRZAVE I VLADE zajedno odlikuju takvog coveka I da dadu ime lepoj ulicu u Beogradu, umesto tamo nekog Agostina Neta ili Goce Delceva I jos desetina drugih I beznacajnih tipova I da ga proglase pocasnom gradjaninom Srbije. Pa onu Nemacku poslanicu,Sevim Dagdelen koja je u sred Bundestag rekla da su Srbi zrtve, a ne Albanci-Siptari I jos poneki castan covek, koji ne moze da trpi nepravdu, takve da nagradjuje Srpska VLAST, umesto sto se plasi I zavlsci u misiju rupu I pravi da ne cuje glas velikih I postenih ljudu. Sta bi samo Hrvati uradili za onoga ko njih velica, pitajte Natasu Kandic iSonju Biserko, koje su dobile najveca Hrvatsko-Ustaska odlicja sto u sred Beograda iskazuju istu mrznju kao oni u sred Zagreba ili KNINA.

Cole5

pre 8 godina

umes li da citas, ako umes onda te pitam od kad je u srbiji sredstvo placanja KM ( kovertabilna marka )? pre ce biti da je on na udaru federalnih poreski sluzbi bosne i hercegovine a tamo se zna da muslimani bakira izedbegovica vedre i oblace i da je ovo jos jedan udar na republiku srbsku, a na kusturicu jer se kao pripadnik muslimanske vere nije svrstao uz izetbegovica...

Tomas Gustaffson

pre 8 godina

Ah,štovani gospo'n,ne mrete tak sa sonjom,natašom,borkom...i ostalom žgadijom iz tzv. NVO-organizacija(američko-engleska agentura u Srbiji)!! One su,jel'te, zaštićene kak beli medvedi,no no...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija