• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.09.2015

15:23

LJAJIĆ: Saradnja sa "Cisko" značajna za Srbiju!

Društvo

LJAJIĆ: Saradnja sa "Cisko" značajna za Srbiju!

Podeli vest

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i "Cisko", jedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti proizvodnje opreme za internet, potpisali su danas memorandum o razumevanju koji će omogućiti inteziviranje postojeće saradnje

- Dokument predviđa saradnju u modernizaciji tehnološke mreže, razvoju e-biznisa, informacione bezbednosti i razvoju akademske mreže - rekao je ministar Rasim Ljajić, nakon potpisivanja memoranduma sa generalnim direktorom "Cisko" za jugoistočnu Evropu Piterom Hajduom.

Ljajić je podsetio da je gotovo 70 odsto opreme koja se koristi u internet saobraćaju upravo proizvod te kompanije.

- Sama činjenica da Cisko godišnje uloži više od 5,5, milijardi dolara u inovacije govori o veličini i značaju te kompanije - istakao je Ljajić.

On je, kao primer, naveo da Srbija godišnje uloži svega 100 miliona evra u inovacije, nauku i tehnologiju.

Ljajić je podsetio da je Srbija jedna od retkih zemalja jugoistočne Evrope koja je 2012. godine potpisala sporazum o saradnji u oblasti IT tehnologija sa SAD, što znači da je ovo drugi korak ka daljem produbljivanju saradnje.

- Ovaj memorandum sa kompanijom kao što je Cisko, omogućiće da specijalizovani investicioni fondovi koji kreditiraju kompanije koje ulažu u inovacije, slobodno dođu na tržište Srbije - istakao je Ljajić.

On je rekao da je ovo dobar signal i za druge američke kompanije u oblasti IT da investiraju i ulažu u srpsku privredu.

Ljajić je napomenuo da je prošla godina bila rekordna za izvoz softvera iz Srbije i da je vrednost tog izvoza bila 324 miliona evra, što je za 40 odsto više nego u 2013.

- Broj zaposlenih je u ovoj oblasti, sa 16.000 na 19.000, uglavnom se radi o mladim, obrazovanim i stručnim kadrovima, a povećan je i broj kompanija u oblasti IT industrije za novih 100 - dodao je Ljajić.

On je napomenuo da IT industrija, inače, učestvuje u bruto-domaćem proizvodu (BDP) Srbije sa 4,5 odsto i donosi oko 1,5 milijardu evra prihoda državi.

- Sve to govori o potencijalu koji ovaj sektor ima, nadam se da će taj potencijal biti bolje iskorišćen nakon potpisivanja ovog sporazuma i saradnje sa Ciskom u narednom periodu - zaključio je Ljajić.

Hajdu je rekao da je ovo izuzetan dan i za "Cisko" i da je na ovaj način samo formalizovano strateško partnerstvo koje već postoji sa Vladom Srbije.

On je istakao da će Cisko i svojim ostalim partnerima u svetu vrlo rado preneti poruku o ovome kako bi ih obavestili kakav je napredak u oblasti IT ostvaren u Srbiji.

- S druge strane, Cisko će takođe nastojati da pruži svoja najbolja znanja i sposobnosti svim kompanijama u Srbiji - rekao je Hajdu.

On je objasnio da će Cisko nastojati da pre svega radi na pomaganju Srbiji u oblasti digitalizacije, jer je to jedno od polja na kojima ta kompanija najviše radi.

Hajdu je takođe najavio da će ta kompanija u saradnji sa tehničkim fakultetima u Srbiji organizovati obuku za još 100 novih instruktora iz te oblasti, koji će pomoći da se organizuje rad 50 novih akademija u najboljoj tradiciji Ciska.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija