• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.10.2015

12:22

VLADIKA TEODOSIJE: Svetinje na Kosovu pripadaju srpskom narodu

Društvo

VLADIKA TEODOSIJE: Svetinje na Kosovu pripadaju srpskom narodu

Podeli vest

Vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je danas, povodom zahteva Kosova za prijem u Unesko, da srpske svetinje na Kosovu i Metohiji pripadaju srpskom narodu i da su ih podigli srpski vladari

 

 


- To najbolje govori čije je to duhovno i kulturno nasleđe - rekao je Teodosije u Nišu, gde je služio Svetu liturgiju povodom početka nove školske akademske godine i dodao da mnogi imaju planove i želje, a da će se tek videti koliko će se to nekome ostvariti.

Vladika Todosije, koji zamenjuje niškog episkopa Jovana, rekao je novinarima da je velika diplomatska aktivnost Srbije, povodom zahteva za prijem Kosova u Unesko, kao i da Crkva čini ono što je moguće.

- Sila Boga ne moli, ako neko nešto i uradi i donese nekakvu odluku koja nama sada nije po volji i nije korisna, to ne znači da će tako biti svagda - kazao je Teodosije.

Dačić: Prvo u Briselu, pa tek onda u Unesko o imovini SPC

Prema njegovim rečima, od svega je najvažnije da pravoslavni Srbi imaju Kosovo i Metohiju u svom srcu, jer KiM nije samo geografski pojam.

Napomenuvši da je SPC, sveštenstvo, monaštvo i "preostali verni narod, ostao da živi na prostoru Kosova i Metohije", Teodosije je rekao da su crkve i hramovi, a naročito oni pod zaštitom Uneska, kao što su Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, u liturgijskoj funkciji.

- To nisu samo spomenici kulture da bi neko mogao sada da ih prisvoji i kaže - sad je to moje. Vrlo je bitno da su oni u funkciji, vrlo je bitno da smo mi molitveno prisutni i najbitnije od svega je da smo rešeni da istrajemo i da opstanemo na tim prostorima - rekao je Teodosije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pavle

pre 8 godina

Samo da braća-Rusi svrše posao u Siriji - pa da večeraju na Kosovu...!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija