• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.10.2015

19:35

ŽUTI BUJKE SMISLIO "GENIJALNO REŠENJE": RTS diže cenu struje!

Društvo

ŽUTI BUJKE SMISLIO "GENIJALNO REŠENJE": RTS diže cenu struje!

Podeli vest

Javni servis hoće da taksu za TV, koja iznosi 500 dinara, "pripoji" računu za električnu energiju... Čelnici ove kuće smatraju da će tako obezbediti sigurno finansiranje RTS

Čelnici Radio-televizije Srbije ozbiljno razmatraju da taksu za Javni servis od 500 dinara "vežu" za račun za struju! To nam je otkrio predsednik UO RTS Zoran Popović, koji objašnjava da bi se na taj način osigurala naplata takse, i to u velikom procentu!

5
miliona evra je mesečni iznos naplate taksi neophodan za finansiranje RTS

- Odlučeno je da taksa bude 500 dinara, a RTS će moći iz nje da se finansira samo ako je bude plaćalo 80 odsto pretplatnika - naveo je Popović.

Objedinjen račun

Naime, RTS će imati problema u naplati takse jer ova vrsta nameta nije uvrštena u Zakon o taksama, pa je nemoguće "naterati" građane da je plaćaju.

Brojke

- 1,5 miliona TV pretplatnika ima u Srbiji
- 30 odsto građana plaćalo je TV pretplatu do 2014.
- 80 odsto je nivo naplate koji bi odgovarao RTS
- 500 dinara je iznos takse koja će se plaćati od 2016.
- 75 miliona evra bio bi godišnji prihod RTS kada bi svi plaćali taksu

Drugim rečima, neplatiše ne bi bile kažnjene, a RTS bi ostao bez prihoda. Upravo zato Javni servis je došao na ideju da se taksa za RTS "pripoji" računima za struju, i to tako što će iznos na njima biti objedinjen. Taksa, dakle, neće biti izdvojena kao posebna stavka na računu, već će "ući" u cenu struje, što je istakao i Popović.

- Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV moraju da do kraja 2015. isporuče građanima 12 računa za taksu za sledeću godinu. Voleli bismo da to ne radimo samostalno jer je mnogo komplikovano, već da taj namet ide uz račun za električnu energiju. U svakom slučaju, zakoni će morati da se menjaju. I Zakon o javnim medijskim servisima i Zakon o taksama, a država, RTS i EPS treba da se dogovore kako će sve to funkcionisati - navodi Popović.

Voleli bismo da to ne radimo samostalno jer je mnogo komplikovano, već da taksa ide uz račun za struju
Zoran Popović, predsednik UO RTS

Koliko RTS ima problema sa naplatom takse (nekadašnje pretplate), pokazuje i podatak da je do 2014. ovaj namet plaćalo svega oko 30 odsto građana.

Inače, u Srbiji je prijavljeno oko 1,5 miliona TV pretplatnika. S obzirom na to da čelnici RTS naglašavaju da bi im se rad isplatio samo u slučaju da taksu plaća 80 odsto građana, znači da je potrebno da mesečno "uberu" oko 600 miliona dinara (pet miliona evra).

Nedopustivo

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović smatra da je 500 dinara za taksu za Javni servis veliki namet za građane.

- Sve dok taksa za Javni servis nije prepoznata u zakonu i dok nisu određene sankcije za neplatiše, RTS ne može ni da šalje račune građanima. Ne možete naplaćivati uslugu koju niste ni dali, a niste ni rekli šta građani time dobijaju. Treba da znamo šta ćemo finansirati, školski program ili 180 repriza raznih serija! Sve ovo je nedopustivo - izričit je Papović.

Ipak, da neće biti teško da se izmene postojeći zakoni kako bi se rešile nedoumice oko plaćanja ove takse, smatra pravnik Slobodan Šoškić.
- Kako će se neplaćanje sankcionisati, ostaje da se vidi. Ukoliko se opet veže za račune za struju, vrlo je moguće da će se iznos za TV taksu skidati sa računa građana nekom vrstom prinudne naplate - ističe Šoškić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NAvojo

pre 8 godina

Ne razumem zasto povika na zutog Bujkea ( jeli samo za to sto je "zuti"inace bi bio u pravu) je li on toliko mocan koliko mu se svaki dan pripisuje, da mu DRZAVA ne moze nista, osim da cuti I sleze ramenima, a svi dobro znamo da je cutanje ili znak nemoci ili odobravanje. U ovom slucaju sigurno ovo drugo.

pc

pre 8 godina

Izgleda da cemo ponovo lupati u serpe kad bude dnevnik.

Dragomir

pre 8 godina

Шаљем писмо електричарима као упозорење да ћу их тужити за узнемиравање и рекетирање уколико будем у рачуну имао да платим ТВ преплату.Добићу сигурно одговор да то морају по наређењу државе!Онда идем даље да видим ко је аутор рекетирања?Уставни суд ће одговорити по обичају ,,да са тем немају ништа,,?Ја имам кабловску и ако они добију намет скидам тањир са крова!И овако су све саме репризе и на кабловској.Ако баш се мора плаћати преплата онда дај ТВ ПИНК.Њима ТВ Београд није ни за малић!

Pavle

pre 8 godina

Što ne ode kod Mitrovića - da nauči kako se prave pare na TV - u...?

kiki

pre 8 godina

Rts neka trazi namet od kablovskih operatera i da 3 (tri) kanala rts kostaju 500 din mesecno sto je nedopustivo, za reprize i plate glava koje govore od 2000€ i vise, ja ako ne zelim da platim- gledam rts kablovski operater ce da mi skrembluje kanale a ako zelim ja cu da platim. Rts neka uvede kablovsku duistribuciju pa ko zeli kablom neka se spoji ko ne zeli nece ni imati, dosta je nameta zaradite sami novac ako druge televizije mogu sta je problem, pa rts je problem.

Dragica

pre 8 godina

Какво је то шлеповање уз струју.Опет ће они који имају кабловску дупло плаћати ТВ а они који претплате струју биће кажњени тако што им неће уплатити ТВ.Ја сам тако нагребусила и инсистирам да се тај намет плаћа посебно па колико даш (квалитета) толико ћеш да добијеш (пара) и кад ти се плати немој да давиш са рекламама. Са уживањем слушам програме Радио Београда и њима бих веома радо плаћала претплату.Али о тој претплати нико не прича.

Vuksan

pre 8 godina

Neka kodiraju program, pa ko hoće da gleda neka plati. Onda neće morati da istražuju gledanost, već će to znati po kasi.

alo ljudi

pre 8 godina

Polako.Problem su napravili politicari.Tako sto su dopustili pre par godina da privatnici uzmu kablovsku jednom postave instalaciju I godinama nas deru sa racunima a nikome nista NE placuju.Da bi kablovski operateri nesto emitovali moraju da plate tv Prava za re emitovanje tim televizijam,Ali ONI to ne rade I svi lovu zadrzavaju za sebe pitanje I porez da Li placaju.Ali za strane kanale moraju da kupuju kartice da bi mogli da emituju.Sta bi bill da Pink studio B rts skrembluje svoje signals I da NE mozemo da gledamo kome bi se onda bunili.Evo veceras kako bi gledali utakmicu.Nego su nasi politicari pre par godina uzeli lovi u dzep da daju privatnicima a isti ti privatnici su sad prodali ameru onom iz cije I sad mora da cute ne mogu mu nista.U normalnim drzavama ti ides u nacionalnu tv kucu I sa njima pravis dovovor oces jedan ili sto jedan kanal I toliko I placas.Nego ja imam resenje da prestanemo da placamo kablovsku svi pa neka nas tuze za 1000 dinara a da placamo rts 500 pa nek se ONI izmedju sebe dogovore ili neka se rts naplati od kablovskih operatera ili neka sve nase tv stanice skrembluju signal pa da vidis kako CE kablovski operateri da propadnu.Neka pink,rts,studio B naprave svoju kablovsku.

Siniša

pre 8 godina

Bujošević kao pripadnik DOS-a je obećao ukidanje pretplate na RTS. Zašto se sada hrabro ne usprotivi pretplati Vučiću? Pretplatu ću jedino plaćati kada direktor RTS ponovo postane Dragoljub Milanović, a urednik informativne Milorad Komrakov.

Bojan

pre 8 godina

Ovo je krađa!!!!! Prvo zašto? Drugo zašto 500 a ne 100din? Jel to da bi voditeljke izgledale kao top spnzoruše, a voditelji sponzori? Da bi im premije za jednu emisiju bile 50 000 din? Jel' u redu kad zovnem RTS da pitam zašto nema prenosa lige šampiona utorkom, da mi zaposlena osoba spusti slušalicu, a ja da je plaćam? Jel' u redu da poziv u toku bilo koje emisije je poziv na broj 0900 ???

dusanSILNI

pre 8 godina

Hajde da postavimo jedno obrnuto logično pitanje. Zašto se iz sredstava koje naplaćuju kablovski operateri od svojih pretplatnika ne reguliše TV taksa? Treba znati i to da izuzev programa RTS koje je kablovski operater dužan da prenosi besplatno, mnoge TV stanice koje su "u kablu" plaćaju operateru, umesto da je obrnuto, tako da je i tu dodatni izvor prihoda za kablovce. Pozdrav čitaocima ovih redova.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija