• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

09.10.2015

09:41

HIT MODA MEĐU SRPSKIM PORODILJAMA! CARSKI REZ NAŽIVO, prave selfije i čitaju knjige dok se porađaju

Društvo

HIT MODA MEĐU SRPSKIM PORODILJAMA! CARSKI REZ NAŽIVO, prave selfije i čitaju knjige dok se porađaju

Podeli vest

Veliki broj žena koje rađaju decu carskim rezom odlučuje se za "regionalnu anesteziju", tokom koje mogu budne, bez naprezanja i bolova, da gledaju kako njihova beba dolazi na svet

 

Čak 400 porodilja godišnje u našoj klinici rodi bebe pod regionalnom anestezijom
dr Aleksandar Stefanović, direktor klinike GAK KC Srbije

Među srpskim porodiljama sve je popularniji carski rez koji se radi samo pod regionalnom anestezijom! Prilikom tog zahvata buduća majka je potpuno budna i može bez bolova i naprezanja da posmatra kako njena beba dolazi na svet. A može da radi i nešto sasvim drugo - čita knjige, sluša muziku ili čak pravi selfije!

Regionalna anestezija ubrizgava se u kičmeni stub i nakon davanja porodilji se potpuno oduzme donji deo tela od trbuha nadole, tako da ne može ništa da oseti.

Motiv za rađanje

Da je ova metoda velika olakšica za sve porodilje i da daje motivaciju za rađanje potvrđuje i Beograđanka Milica M. (31), koja je svoja dva sina rodila pod regionalnom anestezijom.
- Ubod igle gotovo i ne osetite, a posle samo 15 minuta donji deo tela polako počinje da trne. Dok je trajao porođaj, čitala sam novine i knjigu i ćaskala sa osobljem. Kada su mi rekli da je beba blizu izlaza odmah sam uzela telefon i počela da slikam, čak sam uspela da napravim i prvi selfi sa mojim sinovima. Već sutradan sam bila spremna da idem kući - otkriva ova majka i kroz osmeh dodaje da tako može da rodi još petoro dece!

U poslednje vreme se trećina majki koje se porađaju carskim rezom odlučuje za ovu metodu. Godinama unazad carski rez se obavljao samo pod totalnom anestezijom, a majka bi bebu videla tek nakon buđenja.

Prema rečima dr Aleksandra Stefanovića, direktora klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije u Višegradskoj ulici u Beogradu, interesovanje za "nežni carski rez" (ili "carski rez na živo"), raste iz dana u dan.

- Na našoj klinici više od 400 pacijentkinja godišnje želi ovakvu vrstu anestezije tokom carskog reza i taj broj je svakodnevno u porastu. Uz dogovor sa akušerom i anesteziologom najčešće se odlučuju za regionalnu anesteziju, jer se plaše totalnog uspavljivanja, a uz to imaju i veliku želju da vide bebu odmah po rođenju. Kao i svaka medicinska procedura i ova ima komplikacije poput jakih glavobolja, ali su veoma retke i minimalne - kaže dr Stefanović.

Načelnik odeljenja anestezije i intenzivne terapije u GAK " Narodni front" dr Mijomir Paštar kaže da se ta metoda primenjuje tek posle detaljnog uvida u zdravstveno stanje porodilje.

Čim sam videla bebinu glavu, uzela sam telefon i napravila selfi. Ovako mogu da rodim petoro dece
Milica M. (31)

- Od ukupnog broja carskih rezova bar 30 odsto se uradi u nekoj od regionalnih anestezija. Kao i običan carski rez i ova vrsta porođaja zahteva određenu pripremu. Nakon razgovora sa pacijentkinjom, uvidom u njeno zdravstveno stanje i uz saglasnost ginekologa pristupa se pripremi koja se vrši neposredno pred samu operaciju - objašnjava dr Paštar.

Posle osnovnih pregleda, pacijentkinja se uvodi u salu gde dobija anestetik u donji deo kičmenog stuba.

- Nakon utvrđivanja da je došlo do delovanja anestetika, počinje operacija. Sve vreme majka je budna, komunicira sa osobljem i odmah po rađanju vidi svoju bebu. To je i glavni razlog što mnoge žele da se porode na ovaj način. Rizici su minimalni, a za vreme porođaja trudnica spontano diše, ne zamara se, ne znoji, spokojna je, bez bolova i muka - ističe Paštar.

Informer


 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija