• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Danas

09.10.2015

11:39

VIŠI SUD Rehabilitacija Milana Nedića 12. decembra!

Društvo

VIŠI SUD Rehabilitacija Milana Nedića 12. decembra!

Podeli vest

Pred Višim sudom u Beogradu će 12. decembra ove godine biti održano prvo ročište u postupku rehabilitacije generala Milana Nedića

Kako navodi "Danas", podnosioci zahteva za rehabilitaciju su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, kao i porodica Nedić.

Sud je do sada odbijao da započne proces uz argumentaciju da ne može da bude rehabilitovan neko ko nije bio osuđen, zbog čega će podnosioci zahteva pred sudom pokušati da ospore uredbu FNRJ kojom je Nedić, bez presude, proglašen za ratnog zločinca.

Porodica Nedić je zahtev za rehabilitaciju podnela 2007. godine, ali se zbog pravnih nedoumica odlagalo sa početkom postupka.

Milan Nedić je bio predsednik srpske Vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nediću nikada nije suđeno, zbog toga što je, pod kontroverznim okolnostima, 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo .

Eventualna rehabilitacija Milana Nedića bila bi pravna uvertira za postupak restitucije njegove imovine. Porodica Nedić je pre Drugog svetskog rata, između ostalog, posedovala plac na Slaviji na kojem se danas nalazi zgrada Narodne banke Srbije, kao i polovinu Zemunskog parka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cole5

pre 8 godina

Zar će biti rehabilitovan neko ko nije sprečio strelanje hiljada ljudi u Jajincima, kao predsednik vlade morao je znati šta se radi u Jajincima. Izgovor i opravdanje da je spasao hiljade deportovani srba iz NDH e tu je tek učestvovao u zločinu u kojm je geslo bilo trećinu prekrstiti, trecinu ubiti i trećinu proterati... Članovi porodice Nedić kao i ostali koji su se pridružili rehabilitaciji misle da je prošlo dovoljno vremena i da nema više živih svedoka koji bi mogli svedociti sta je Milan Nedić radio pa tako sve prebaciti i zya sve okriviti komuniste da su Milana Nedica "dobrotvora iz drugog svetskog rata" ocrnili. Zloglasni upravnik grada Beograda, glavnog grada Nedićeve Srbije bio je njemu podčinjen... Zna se sta je Dragomir Dragi Jovanović sa svojim najzloglasnijim žbirom-dželatom radio i sa kim je saradjivao, kakve je sve zločine činio u topovskim šupama na Banjici, u topovskim šupama vojske kojom je komandovao Milan Nedić... Svi oni koji su podneli zahtev za rehabilitaciju misleci da više nema živih svedoka nek se nezavaravaju ima još živih koji su prošli torturu nedeiceve vladavine a da nisu bili pripadnici komunističkog pokreta...

NAvojo

pre 8 godina

Za INFORMER Komunisti I rehabilitacija. Colesu, stari komunisticki izrode Srpski, za Stepinca, kojeg hoce da proglase svetim, kazu da je spasio 100 - 200 srpske dece I to im je dovoljno da on bude svetac, ali to vama Srpskim komunistima ne smeta, vi ste saradjivali sa USTASAMA u Lici, Kordunu i Baniji, tamo gde su vase PARTIZANSKE jedinice branile Srbe, tamo su svi poklani, znas li Colese to ili je ovo laz, a Milan Nedic morao je spasavati od smrti one ljude, koje su namci vasom komunistickom zaslugom odredili za streljanje, znate ono STO za JEDNOGA, pa vi zapucate na Nemce, koji se kupaju na reci I junacki pobegnete u sumu, a oni STO za jednoga ni krivog ni duznog, tako ste vi Komunisticki Srpski izrodi smanjivali brojno stanje Srba u SRBIJI, e ne Milan Nedic, koji je spasavao koliko je mogao. To je vasa Komunisticka politika uciniti zlo, a onda drugog optuziti. Dok je vas medju Srbima u Srbiji dobro biti ne moze.

Cole5

pre 8 godina

Било би добро да прочиташ како и ко је поставио Недића на место такозване Владе народног спаса. Само да ти дам пар смерница и да их потражиш и проучиш. Пре Милана Недића на челу квинслишке владе био је Милан Аћимовић. Како његова влада нецима није дала жељене резултате Хитлер у Београд шаље Едмунда Фазенмајера који са командантом немачке војске генералом Харнрихом Данкеманом и шефом гестапоа Карлом Клаусом и нјеговим замеником Георгом Киселом поставља Милана Недића на чело квинслишке владе. Недића су подржали Милан Аћимовић и Димитрије Љотић плашећи се да ће онај други бити постављен уместо Недића. То што је Недић тражио од немаца никада није прихваћено, почев да нема усташког прогона срна у НДХ ( зна се колико је срба убијено у логорима и јама широм НДХ ). О односу Недића према јевреима, о томе бих мога да пишем прилично дуго. Милана Недић је порогласио владу 29 августа 1941 године. Али оно што Недоћа највише оптужује је ом сам и његов чувени говор преко радио Београда од 1 септембра 1941 године. Прво тај говор одслушај па онда причај о комунистичкој пропаганди против Недића.

Cole5

pre 8 godina

Да се допуним јер због лимита од 3000 знакова нисам то могао написати у предходном коментару. Милан Недић је командовао тецом армијом и имао задатак да брани државне границе према Бугарској. Како је бранио зна се, доволјно је погледати карту окупиране србије и видети ста све је држала Бугарска окупациона војска. О злоделима бугара и злочину почињеном над српским становниство неком другом приликом. Толико од мене у одговору @NAvoja.

NAvojo

pre 8 godina

Ja uopste ne negiram da je to tako kako pises Colese, mogao je I sam vas vodja JB TITO biti predsednik vlade u Beogradu isto bi bila Marionetska I nista se ne bi moglo promeniti a optuzivati iz SUME bilo koga je neljudski I cak stavise kukavicki. Lako je bilo iz sume odredjivati kako se ko morao ponasati prema Nemcima, ali ovo su cinjenice, koje ja iznosim I to su komunisti radili I zato to nije zlocin, kao I sve druge nevolje, koje su ucinili Srpskom narodu, a samo za to sto je Srpski narod vecinski bio uz svoga CICU, a ne kao vi Srpski otpadnice, koji ste izdali svoju Drzavu, borili se protiv Srba, oteli Srpsku drzavu Srbima I dali je Srpskom neprijatelju JB TITU, koji je pocinio nevidjeni zlocin prema Srpskoj omladini I u isto vreme najvece zlocince Drugog svet. rata, HRVATE proglasio NO borcima, a sto su poubijali vise od MILION SRBA to vama ne smeta. Ko zlocin I zlocinca stiti sta je ON upitaj se Colese Vama Komunistima Srpskim I danas smetaju samo SRBI.

Pavle

pre 8 godina

A šta je to onda, pobogu - kolaboracionista ili "kvisling" po Vama..?

Pavle

pre 8 godina

Hoće li i "Nedićevci" automatski - biti rehabilitovani..?

Student

pre 8 godina

Šta je to onda "kvisling" ili "kolaboracionista"...?

Lala iz Banata

pre 8 godina

Ej, ljudi, Srbi, ta ne svađajte se..! Ja sam da se svi REHABILITUJU...!! Svi oni su žrtve beznađa i tragedije srpskog naroda u istorijskom času kada nas se - BOG ODREKO..! Svi oni odreda, imali su neke "dobre " namere (A ne da postanu izdajnici - nikako!) za srpski narod - ALI I PUT DO PAKLA JE NAJČEŠĆE POPLOČAN SAMO DOBRIM NAMERAMA..!

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija