• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: .dw.com

22.10.2015

16:08

NEMA SRBINA KOJEG OVO NE ZANIMA! Evo kako do LEGALNOG posla u Nemačkoj!

Društvo

NEMA SRBINA KOJEG OVO NE ZANIMA! Evo kako do LEGALNOG posla u Nemačkoj!

Podeli vest

Za strance postoje legalni načini da se zaposle u Nemačkoj. Po pravilu važi: što je neko bolje kvalifikovan, tim ima veće šanse na tržištu rada. Postoji razlika između državljana zemalja EU i onih koji to nisu

Koja zanimanja se traže?

Izuzeci postoje u slučaju visokokvalifikovanih stručnjaka i ako neko ima diplomu za deficitarna zanimanja. To su zanimanja za koja se u Nemačkoj prijavljuje malo ljudi. U tom slučaju se odustaje od pravila koje nalaže prioritet za državljane zemalja EU. U pitanju su neki zanati te poslovi njege bolesnika.

Postoji razlika između državljana zemalja EU i onih koji to nisu. Državljani EU imaju pravo da bez ograničenja traže posao i rade u Nemačkoj. Njima nije potrebna nikakva viza. Sličnu poziciju imaju i građani iz takozvanog Evropskog privrednog regiona odnosno iz Švajcarske. Za strance iz trećih zemalja postoje drugačija pravila.

Građani država Zapadnog Balkana u koje spada i Srbija, mogu raditi u Nemačkoj samo ako imaju dozvolu boravka i dozvolu za rad. Postoje razne dozvole boravka: ograničena ili neograničena, postoji i takozvana "plava karta EU".

Za dobijanje dozvole boravka osoba mora da ima pasoš i ne sme da spada u one kojima je odbijen zahtev za azil, zatim mora dokaže da ima dovoljno sredstava za život: novac u banci, posao sa odgovarajućom platom ili da joj neko u Nemačkoj garantuje izdržavanje.

Reuters

To znači da neko ne može da doputuje u Nemačku i da potom zatraži isplatu socijalne pomoći ili pomoći za nezaposlene. To mogu samo oni koji već duže vremena borave u Nemačkoj i koji su za to vreme plaćali doprinose.

Po pravilu važi: što su nečije kvalifikacije bolje i što bolje govori nemački jezik, to mu je jednostavnije da dođe i dugoročno ostane. Ako neko ima niže kvalifikacije ili nema završenu školu, vrlo je teško da pronađe posao i trajno ostane, piše Dojče Vele.

AP PHOTO

"Mala" začkoljica

Ako neko pronađe odgovarajuće radno mesto, postoji pravilo da on to mesto ne može da dobije sve dok se ne proveri da li za njega konkuriše neko od građana iz zemalja EU.

Ko traži posao u Nemačkoj može zatražiti i "vizu za traženje posla". Ta viza se dobija u ambasadi ili konzulatu Savezne Republike Nemačke. 

Čak i ako osoba dobije tu vrstu vize, ona još uvek ne može da radi. Ko pronađe radno mesto potom podnosi zahtev za dobijanje "dozvole boravka radi zapošljavanja" (Aufenthaltstitel zum Zwecke der Erwerbstätigkeit). Nije potrebno da zbog toga napusti Nemačku, zahtev može podneti direktno u zemlji.

Dozvolu boravka može da dobije samo ako dokaže da može od svoje plate da finansira svoje izdržavanje.

Oni koji se već nalaze u Nemačkoj mogu da se, kao i ostali građani te države, obrate i Agenciji za rad. Radna mesta mogu da se potraže na brojnim portalima.

Tanjug/AP

Za dodelu radnih mesta strancima koji se nalaze van Nemačke zaduženo je posebno odeljenje pod nazivom ZVA pri nemačkoj Agenciji za rad . Radna mesta se mogu pronaći na raznim internet portalima ili direktno na internet stranicama pojedinih firmi.

Posao se lakše nađe ako se govori nemački jezik. Osim toga, potrebno je posedovati i dokaze o završenom školovanju i obuci (diplome). Priznanje tih diploma može se zatražiti preko posebnih internet stranica kao što su Bq-portal.de ili Anerkennung-in-deutschland.de .

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija