• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rtv

26.10.2015

22:58

JEZIVO  U Novom Sadu i bebe idu na odvikavanje od droga!

Društvo

JEZIVO U Novom Sadu i bebe idu na odvikavanje od droga!

Podeli vest

U novosadskom porodilištu Betanija se skoro svakog meseca rađaju bebe koje odmah po rođenju moraju na terapiju odvikavanja od droge

 

Broj tih novorođenčadi se povećao, i mesečno se rode i do dve ovakve bebe. Ono što najviše zabrinjava jeste loša komunikacija između majki i lekara. Ženama koje su psihoaktivne korisnice veoma je teško da steknu poverenje medicinskog osoblja.

U nevladinoj organizaciji Prevent imaju veliki broj psihoaktivnih korisnika, kojima pomažu i koje edukuju, ali i kod kojih su stekli poverenje, te im se obraćaju za pomoć i razgovaraju o problemima sa kojima se svakodnevno susreću.

"U tim odnosima saznamo svakakve informacije, od toga kako se prema njima odnose u zdravstvenim ustanovama, do toga kako se policija i neke druge službe odnose prema njima i podaci su na žalost poražavajući. Te podatke imamo iz istraživanja koje radimo, pa na osnovu njih možemo uporediti kakvo je stanje u društvu po ovom pitanju", kažu u Preventu.

Iz novosadske Betanije kažu da im je vrlo teško da sa tim majkama uspostave kontakt. Iako one rađaju decu pre vremena, često krvare, imaju spontane pobačaje, teško se otvaraju i pričaju o svojoj intimi.

Terapija kojoj novorođenče biva podvrgnuto po rođenju je metadonska terapija o kojoj mnogi imaju predrasude. Ono što je bitno jeste da medicinski radnici imaju uvida u opšte psiho - fizičko stanje majke, kao i da bi trebalo da imaju poseban pristup u kontaktu sa takvim majkama.

Nakon što se utvrdi psihičko stanje majke, psihoaktivne zavisnice, koju obavlja neuropsihijatar, obaveštavaju se i nadležne institucije. Međutim, veliki je broj majki koje se odlučuju da svoju tek novorođenu decu ostavljaju ili kod roditelja ili ih daju na usvajanje.

Iz centra za socijalni rad kažu da oni utvrđuju postoje li adekvatni uslovi u okviru porodice za dalje staranje o detetu. Ukoliko je dete lišeno roditeljskog i porodičnog staranja, po izlasku iz bolnice biva smešteno u Prihvatilište "Sigurne kuće" ili hraniteljsku porodicu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija