• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.10.2015

17:39

SINDIKATI NEZADOVOLJNI: Zakon o platama isključuje kolektivne ugovore!

Društvo

SINDIKATI NEZADOVOLJNI: Zakon o platama isključuje kolektivne ugovore!

Podeli vest

Predstavnici sindikata imaju primedbe na predložena rešenja u Nacrtu zakona o platama u javnom sektoru i navode da je on suprotan onome za šta se sindikati zalažu, poput kolektivnog pregovaranja i donošenja kolektivnih ugovora, te da zbog toga neće dati željene rezultate

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak rekao je da je taj sindikat juče na izvršnom odboru "doneo odluku da u celosti odbije taj zakon", navodeći da on isključuje svaku mogućnost kolektivnog pregovaranja i kolektivne ugovore.

- Potpuno je ostavljeno ''na izvolte'' poslodavcu da može da promoviše viši razred kako se njemu dopadne. Takođe, nacrt zakona je u sukobu sa drugim zakonima poput Zakona o radu, i odlučili smo da ga u potpunosti odbacimo i da ne raspravljamo o detaljima - rekao je Čanak.

On je kazao da treba težiti evropskim rešenjima i principima u toj oblasti ako se nastoji ka tome da se nešto konkretno postigne.

- U ovom zakonu je ne samo javni sektor, već i korisnici javnog sektora jer, kako lekar bude vrednovan, tako ću i ja biti lečen i đak će biti naučen onako kako je profesor plaćen - rekao je Čanak.

KORI UDOVIČKI: Neće biti otpušteno 9.000 ljudi iz javnog sektora

On je primetio da bi sindikati trebalo u tome više da učestvuju, kao i da u kreiranje zakona budu direktno uključeni oni kojima je poslodavac država.

- Ako hoćemo tarifni sistem, hajde da to uradimo kao čine Nemci i Austrijanci. Kamo sreće da je prenet nemački i austrijski sistem, ne bismo imali ove probleme - rekao je Čanak.

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović takođe kaže da se predstavnici tog sindikata ne slažu sa odredbama Nacrta Zakona o platama u javnom sektoru zbog čega su tražili da se on stavi na razmatranje članovima Socijalno - ekonomskog saveta.

- Videćemo da li ćemo imati neki dogovor ili ćemo biti puki posmatrači i da li ćemo prava morati da tražimo na ulici - rekao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miodrag

pre 8 godina

Kakvi prevaranti,zive na grbaci radnika i mlate praznu slamu.\n

bole

pre 8 godina

sta se bunite,jer to treba da se podmaze malo po obicaju.koga vi branite,tesko njemu.\n

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17